Hutě Pilsen Steel budou dál vyrábět: v úpadku projdou reorganizací

huť - ilustrační foto

huť - ilustrační foto Zdroj: CTK

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, které jsou od loňského září v úpadku, projdou reorganizací. Vyplývá to z dnešního jednání věřitelů na Krajském soudu v Plzni. Podnik tak bude dál vyrábět bez omezení.

Do 120 dnů zpracuje dlužník (Pilsen Steel) reorganizační plán, jehož hlavním obsahem bude vyrovnání se s věřiteli. Insolvenční správce i dlužník dnes uznali dluhy firmy Pilsen Steel 6,4 miliardy korun, pohledávky dalších věřitelů v celkové výši 1,7 miliardy korun uznány nebyly.

Krajský soud potvrdil dosavadní složení pětičlenného věřitelského výboru. Je v něm také zástupce moskevské Vněšekonombanky, která je největším věřitelem plzeňského podniku a požaduje po něm přes 3,2 miliardy korun.

„Reorganizace je tím nejlepším řešením. Díky ní očekáváme vyšší uspokojení pohledávek věřitelů a garantuje zachování provozu podniku. Je to výborná zpráva pro všechny naše zákazníky, jejichž důvěra se postupně obnovovala, ale dnešním krokem se to obnovení razantně zrychlí,“ řekl pověřený generální ředitel Tomáš Egermajer. Podle něj už firma pracuje na plánu reorganizace, který bude zahrnovat formu dalšího fungování i uspokojení starých pohledávek.

Podnik nepředpokládá razantní snížení současného počtu 750 zaměstnanců, i když nyní bude ve spolupráci s odběrateli aktualizovat letošní byznys plán a z něj vyplyne potřebný počet zaměstnanců.

V Pilsen Steel se angažuje Komárkova skupina KKCG

„Stav podniku se oproti září (kdy firma nevyráběla) zlepšuje. Zakázky se postupně získávají,“ řekl insolvenční správce Michal Žižlavský. Vzhledem k tomu, že firma má dlouhý výrobní cyklus, začne fungovat naplno až letos. Na její provoz půjčuje od října do ledna čtvrt miliardy korun investiční skupina KKCG. Egermajer uvedl, že už je připravena smlouva s KKCG na pokračování provozního financování. „Dnešní rozhodnutí schůze věřitelů vítáme. Za stávající situace je to nejlepší řešení. Jsme připraveni poskytnout v různé formě Pilsen Steelu finanční prostředky až ve výši 430 milionů korun,“ uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Podnik má přes 400 věřitelů, na dnešním jednání jich byla osmina. Firmu koupil v roce 2010 ruský podnikatel Igor Šamis, jemuž na nákup půjčila právě Vněšekonombanka. Tehdy byl ještě plzeňský výrobce zalomených hřídelí a větrných elektráren silně prosperující firmou.

Návrh na povolení reorganizace navrhl dlužník i Vněšekonombanka. Soudce Miloš Benetka vydá usnesení do sedmi dnů. „V reorganizačním plánu dlužník nabídne věřitelům řešení, jakou cestou je co nejrychleji a v co největším rozsahu uspokojí,“ uvedl. Reorganizaci považuje pro věřitele i dlužníka jako vhodnější řešení než konkurz. Ekonomičtí poradci podniku z firmy PwC odhadli, že případný konkurz Pilsen Steelu by vzhledem k vysoké pohledávce moskevské banky uspokojil nároky ostatních věřitelů jen asi ze tří procent.

Podnik od Vánoc nevyráběl, nyní pracují jen lidé z obrábění a slévárny. Ocelárna se rozběhne o příštím víkendu. Poté bude, opět jako před svátky, pracovat „nadpoloviční většina“ zaměstnanců.