IEA: Uhlí jako palivo je minulostí, zlatá éra definitivně skončila

uhlí,

uhlí, Zdroj: Repro theherald.com.au

Uhlí jako významný zdroj energie je definitivně minulostí. Jak uvedla Mezinárodní energetická agentura (IEA) ve svém reportu za rok 2015, uhlí má jako palivo nejlepší roky za sebou. Největší spotřebitelé budou do budoucna Indie a jihovýchodní Asie, dodává agentura.

Po více než dekádách agresivního růstu se zájem o uhlí zastavil, podíl uhlí na výrobě elektrické energie se do roku 2020 sníží na 37 procent z nynějších 41 procent, uvedla IEA ve svém energetickém reportu z poloviny prosince.

Světová poptávka podle krajního scénáře IEA klesne do konce desetiletí na 5,51 miliardy tun z loňských 5,54 miliardy. Podle umírněnějšího scénáře se však bude zvyšovat ročním tempem 0,8 procenta a dosáhne 5,814 miliardy tun.

Uhlí je v poslední stále častěji nahrazováno plynem, jehož cena spolu s ropou výrazně klesá. Stále důležitější roli také hrají obnovitelné zdroje energie (OZE), uvádí zpráva citovaná na webu oenergetice.cz.

Nejvíc spotřebuje Indie, nejvíc vyveze Austrálie

Větší poptávka po uhlí v současné době přetrvává především v zemích sdružení ASEAN (organizace spojující Brunej, Filipíny, Indonésii, Kambodžu, Laos, Malajsii, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam) a Indie. Tyto oblasti navýšily poptávku po uhlí o 112 milionů tun. Na straně nabídky IEA očekává, že největším vývozcem uhlí se stane Austrálie. Ta by měla do konce desetiletí nahradit v této pozici Indonésii.

Poptávku po uhlí dlouhou dobu živila Čína, která fosilní surovinu využívala k získání levné energie z uhelných elektráren. V souvislosti se zpomalením čínské ekonomiky a obrovských problémů s ovzduším se ale Peking začíná od uhlí odvracet.