Insolvenční řízení s bývalým sklářským gigantem Crystalex se chýlí k závěru. Věřitelé ale chtěli osmkrát víc

Crystalex

Crystalex

Insolvenční řízení s někdejším sklářským gigantem Crystalex Nový Bor se po deseti letech chýlí k závěru. Městský soud v Praze ho zahájil 22. září 2008. Crystalex je poslední sklárnou skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), kde insolvenční řízení soud ještě neukončil. V červnu už ho soud uzavřel i ve Sklárnách Kavalier. Rozprodej majetku Crystalexu vynesl bezmála 614 milionů korun, je uvedeno v insolvenčním rejstříku. Věřitelé ale žádali zhruba osmkrát víc.

Největší část z prodeje majetku novoborského Crystalexu, zhruba 40 procent, získal největší věřitel, kterým byla Citibank Europe. Pětinu představovaly pohledávky státu, více než 13 procent dlužila firma bývalým zaměstnancům. Po odečtení dalších nákladů zbylo na ostatní věřitele sotva 17,5 milionu korun, žádali přitom téměř 1,9 miliardy. Každý tak dostane 0,92 procenta své pohledávky, uvádí se v usnesení soudu.

V areálu zkrachovalé sklárny v Novém Boru už osm let úspěšně podniká společnost Crystalex CZ. Noví vlastníci koupili sklárny v Novém Boru a Karolince na Vsetínsku za 363 milionů korun. Další stamiliony od té doby investovali nejen do obnovení výroby a technologií, ale také do modernizace areálů.

Podle informací z obchodního rejstříku přesáhly loni tržby společnosti 989 milionů korun a přes mírný pokles prodeje skla skončilo hospodaření ziskem bezmála 36 milionů korun. Na konci loňského roku zaměstnávala firma 850 lidí, z toho 130 v Karolince na Vsetínsku. Letošní tržby by měly přesáhnout miliardu korun.

Skupina BCT byla ještě v roce 2008 největším výrobcem užitkového skla v Česku a zaměstnávala na 5000 lidí. Kvůli nedostatku provozního kapitálu ale zahájil soud v mateřské BCT a Sklárnách Kavalier Sázava, Crystalexu Nový Bor, Skle Bohemia Světlá nad Sázavou a Sklárnách Bohemia v Poděbradech 22. září 2008 insolvenční řízení. Příčinou pádu skupiny nebyla podle analytiků ekonomická krize, ale výrazně ho urychlila.

Krach skláren zavinily podle ekonomů dlouhodobé problémy, zejména nevyřešené úvěry z konce 90. let. Skupina dlužila bankám 2,9 miliardy korun, největším věřitelem byla Citibank Europe, další miliardy ale dlužily sklárny svým dodavatelům. Všechny podniky včetně mateřské společnosti BCT skončily proto postupně v konkurzu. Na Crystalex ho soud prohlásil 12. března 2009. Prodej majetku skupiny vynesl více než dvě miliardy korun. Všechny sklárny skupiny dnes podnikají s novými vlastníky.