Pelikán potvrdil stopku pro elitní insolvenční správkyni kvůli trestnímu stíhání

Helena Horová

Helena Horová Zdroj: profimedia.cz

Policie stíhá přední insolvenční správkyni Helenu Horovou. Řešila kauzy, v nichž je podezření na tunelování, i případy z pomezí byznysu a politiky.

Insolvenční správkyně Helena Horová řešila velké a citlivé krachy firem typu sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading nebo outletového centra u Letiště Václava Havla. Teď má kvůli trestnímu stíhání pozastavenou činnost. Nepomohli jí ani odvolání k ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi (ANO).

„Svým rozhodnutím ministr rozklad zamítl a potvrdil tak rozhodnutí ministerstva spravedlnosti o pozastavení práva Heleny Horové vykonávat činnost insolvenční správkyně,“ řekl na dotaz serveru E15.cz mluvčí úřadu Jakub Říman.

Pozastavení činnosti insolvenčního správce kvůli trestnímu stíhání je podle profesionálů z oboru výjimečné. Má to být dočasné opatření, než se vyjasní, jestli je trestní stíhání důvodné.

„Do doby rozhodnutí státního zastupitelství o zákonnosti zahájení stíhání mé osoby se nebudu vyjadřovat,“ sdělila Horová v době, kdy se server E15.cz věnoval jejímu případu poprvé. Na aktuálně zaslané otázky v potřebném termínu nereagovala.  

Otazník je tak stále nad důvody trestního stíhání Horové. V posledních letech měla na stole například spletitou kauzu zkrachovalé developerské společnosti Con Invest. Podezření z tunelování a poškozování věřitelů v tomto případě prošetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Ve hře však může být i další případ. Protimafiánská policie se o Horovou zajímala před čtyřmi lety kvůli vyvádění peněz z městských Pražských služeb, napsaly již dříve Lidové noviny.

Kromě citlivých insolvenčních kauz se právnička Helena Horová dostala rovněž k případům s přesahy do politiky. V roce 2005 řešila majetkové poměry pro bývalého premiéra Stanislava Grosse.

Dne 27. února 2018 byl na serveru E15 zveřejněn článek redaktora Daniela Nováka s názvem „Pelikán potvrdil stopku pro elitní insolvenční správkyni kvůli trestnímu stíhání“. V tomto článku je uvedeno, že je JUDr. Ing. Helena Horová, LL.M. trestně stíhána v souvislosti s její činností insolvenčního správce. Uvedené tvrzení je nepravdivé. Za zveřejnění tohoto nepravdivého tvrzení se JUDr. Ing. Heleně Horové, LL.M. omlouváme.