Investice do plynu mají být bezpečnější než do zlata

Těžby plynu z břidlic

Těžby plynu z břidlic Zdroj: Profimedia.cz

Břidlicová revoluce zachraňuje USA, zatímco zlato, tradiční investiční komodita se propadá. Investiční bankéři proto doporučují dávat peníze do zemního plynu.

Investoři by po pádu cen zlata měli přemýšlet o americkém zemním plynu jako o novém „bezpečném přístavu“ pro své peníze. Doporučila to přední americká investiční banka Goldman Sachs. Ceny plynu v USA by měly jít po mnohaletém propadu vzhůru, protože jeho zvýšená nabídka podpořila růst ekonomiky a výrazně rozšířila možnosti jeho využití. Banka to podle agentury Reuters uvedla v dnešní zprávě pro klienty.

Ceny zlata v pátek a pondělí ztratily asi 14 procent a utrpěly nejhlubší pokles za více než 30 let. Zlato už je asi třetinu pod rekordním maximem 1920 dolarů ze září 2011 a jeho náhlý propad vyvolal mezi investory obavy z toho, že žlutý kov ztratí svou pozici bezpečné investice v nepříznivých dobách.

Pokles ceny zlata věští konec krize

Cena zlata minulých 12 let téměř bez přerušení rostla, nejprve kvůli obavám z růstu inflace, a pak kvůli globálním krizím a odklonu investorů od rizikových aktiv. Nyní ale americká i globální ekonomika mají nakročeno k oživení z útlumu a ke dlouhodobému růstu, zatímco inflace ve světě vesměs klesá.

Vývoj ceny zlata za poslední rok


gold price charts provided by goldprice.org

Pokles hodnoty zlata „je odrazem sebevědomějšího ekonomického prostředí, kdy je na konci tunelu období levných peněz jiskřička světla“, uvedli analytici Goldman Sachs. Podle nich se nyní obrací směr dosud populárních obchodů, kdy se kupuje zlato jako ochrana před inflací, a prodává se plyn, jehož nabídka dosud překračovala poptávku a jeho ceny klesaly.

Mezitím v posledních měsících termínové ceny plynu na americkém trhu výrazně rostly a nyní jsou na dvojnásobku desetiletého minima 1,90 dolaru na milion britských tepelných jednotek (Btu) z loňského dubna. Cena plynu se zvyšuje v důsledku jeho rostoucí spotřeby, kterou podnítil prudký růst nabídky díky „revoluci břidlicového plynu“ minulých let.

Perspektivní plyn

Americké elektrárny díky propadu ceny masově přecházejí z uhlí na plyn a průmyslové podniky zvyšují spotřebu plynu jako suroviny pro další produkci. Rozšiřuje se také využívání plynu v dopravě. Spotřeba plynu bude v USA dál růst, což podle Goldman Sachs „podtrhuje, jak břidlicová revoluce přispěla ke zlepšení ekonomické situace v USA - americký zemní plyn a americká ekonomika jsou novým bezpečnými přístavy“.

Goldman Sachs je zřejmě nejvlivnější světovou bankou, která působí na komoditním trhu. Její prognózy růstu cen ropy v minulém desetiletí periodicky a občas výrazně ovlivňovaly vývoj na tomto trhu.