Izrael dodá Egyptu plyn za miliardy

ilustrační

ilustrační Zdroj: profit

Sen Egypta, že se stane centrem pro obchod se zemním plynem ve východním Středomoří, nabírá konkrétní obrysy. Izraelská společnost Delek Group, která těží plyn v moři u izraelských břehů, podepsala s egyptskou firmou Dolphinus Holdings historický kontrakt. Firma během deseti let dodá do Egypta 64 miliard metrů krychlových plynu za 15 miliard dolarů. Izraelci do Egypta pošlou tolik plynu, kolik Česko spotřebuje za necelých osm let.

„Je to poprvé od podepsání mírových dohod, kdy se mezi oběma zeměmi podepsala taková obchodní smlouva. Posílí pozici Izraele jako energetického hráče v regionu,“ říká izraelský ministr energetiky Yuval Steinitz. Delek očekává, že izraelský plyn bude sloužit především pro potřeby Egypta, který má na plynu založenou výrobu 70 procent elektřiny. Zatím není jasné, kdy dodávky začnou a kudy se plyn do Egypta dostane. Jednou z možností je použít starý plynovod na Sinajském poloostrově, kterým dříve Egypt dodával plyn do Izraele, ale jeho provoz sabotovaly arabské teroristické skupiny.

„Egypt je na cestě k dosažení nezávislosti na importu plynu do konce letošního roku. Od roku 2019 bychom měli mít přebytek plynu. Naše strategie je stát se regionálním centrem pro obchod s plynem,“ uvádí egyptské ministerstvo ropného průmyslu. Egypťané se snaží, aby do země vedly plynovody jak z Izraele, tak z Kypru, kde se nacházejí nedávno objevená významná podmořská ložiska.

Sám Egypt má obří plynové podmořské naleziště Zohr. Na něm chystá těžbu konsorcium italské společnosti Eni, egyptské státní firmy EGPC, britské BP a ruské Rosněfti. Loni v prosinci už ložisko začalo vydávat 10 milionů metrů krychlových za den.

V červnu by se z vrtů mělo čerpat 28 milionů metrů krychlových za den a do konce roku 2019 by to mělo být 76 milionů metrů krychlových. Při takové těžbě by Egypt získal za rok 27 miliard metrů krychlových plynu. Do karet Egypta, který má dva terminály na zkapalňování a export plynu, ale kvůli nedostatku suroviny je nemůže používat, hraje také politická situace v regionu. Izrael původně chtěl svůj plyn posílat do Evropy přes Turecko, ale kvůli sporům mezi oběma státy z tohoto plánu sešlo. Neposunuly se ani úvahy o dopravě plynu od břehů Kypru do Evropy podmořským plynovodem do Řecka.

Čtěte profil Ariela Šarona >>>