Likvidaci vrtů za stovky milionů zajistí Geosan

Jihomoravské vrty

Jihomoravské vrty Zdroj: ČTK

Sdružení tvořené společnostmi Geosan, MND a Rekultivace Ústí nad Labem získalo další zakázku za téměř 578 milionu korun na odstranění škod po těžbě ropy a plynu na jižní Moravě. Zadal ji státní podnik Palivový kombinát Ústí.

Česko se stále nevypořádalo s následky průmyslu z minulého století nešetrného k životnímu prostředí. Tentokrát stát nalije do likvidace starých ekologických zátěží nejméně 578 milionů korun. V tendru na odstranění škod po těžbě ropy a plynu na jižní Moravě uspělo sdružení Geosan Group, těžební firmy MND a specialisty na sanační práce Rekultivace Ústí nad Labem.

Hotovo by mělo být v prosinci 2021. Zakázka od státního podniku Palivový kombinát Ústí zahrnuje likvidaci 48 sond, přičemž u třinácti se počítá se sanací zemin a podzemních vod.

Sdružení kolem firmy Geosan Stavební, která se z Geosan Group vyčlenila, už podobný tendr vyhrálo v roce 2010. V zakázce za 680 milionů korun řešila ochranu zdroje pitné vody proti znečištění ropnými látkami.

„U současné zakázky existují i rizika spojená s nedostatečně zlikvidovanými sondami, například možnost úniku zemního plynu,“ uvedl Igor Němec, náměstek ředitele státní podniku Palivový kombinát Ústí.

Na jižní Moravě se nacházejí staré průzkumné či těžební vrty, které vznikly během téměř stoleté těžby ropy a zemního plynu a které byly nevhodně nebo nedostatečně likvidovány. Většina vrtů pochází z roku 1925 až 1965.

V roce 1997 povodeň na Moravě vyplavila do vody ropné skvrny z vytěžených vrtů nedaleko Hodonína. Firma, která je předtím odkoupila od Moravských naftových dolů, ale zkrachovala a povinnost zlikvidovat vytěžené sondy a sanovat ekologické škody tak přešla na stát. V roce 2007 byl k likvidaci těchto škod pověřen státní podnik Palivový kombinát Ústí nad Labem.

Kolem likvidace ekologický škod se v minulosti objevily i kontroverze. Minulý tendr na likvidaci škod na jižní Moravě například v roce 2011 napadl bývalý ministr vnitra za VV Radek John. „Máme k dispozici informace, které ukazují, že veřejná zakázka na sanaci ropných vrtů na jižní Moravě je podezřelá a předražená,“ uvedl.

Podle Palivového kombinátu Ústí, který tendr dozoroval, však likvidace proběhla v termínu do konce roku 2014 a bez větších problémů.