Jaderné reaktory v USA nejsou dostatečně chráněné před teroristy, odhalila studie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ani jeden ze 107 civilních atomových reaktorů ve Spojených státech amerických není dostatečně chráněn před případným teroristickým útokem. Vyplývá to ze závěrů studie Institute Nuclear Proliferation Prevention Project na univerzitě v texaském Austinu. Jaderným zařízením mohou hrozit krádeže nukleárního materiálu a sabotáže z cílem zastavit jejich provoz.

Největší riziko vědci shledali u jedenácti reaktorů, z nichž osm je například kvůli blízkosti k pobřeží nedostatečně chráněných proti útoku z moře.Tři reaktory nemají dostatečnou ochranu před případným útokům podobajícím se těm z 11. září 2001, zjistila studie.

„Americká civilní jaderná zařízení nejsou ani po více než deseti letech od událostí v září 2001 chráněná proti teroristickému útoku takového rozsahu,“ uvedl jeden ze spoluautorů studie Alan J. Kuperman.

Tisková zpráva univerzity ke studii zároveň připomněla, že teroristé, kteří v září 2001 útočili unesenými letadly, uvažovali o útoku také na reaktor v New Yorku.

Bezpečnost jaderných elektráren se zlepšila, oponuje NRC

Zatímco vládní reaktory jsou podle studie většinou dobře chráněné, u těch civilních se ochrana neřeší. Důvodem je patrně fakt, že nejsou pro teroristy dostatečně lákavým cílem.

Americký úřad pro dohled nad jadernou energetikou NRC se brání zjištěním texaské studie. Podle vyjádření mluvčího Davida McIntyra pro agenturu Bloomberg zpráva neobsahuje nové informace a je jen předělávkou deset let starých argumentů. „NRC zpřísnila bezpečnostní požadavky pro komerční atomové elektrárny a zůstává přesvědčena o tom, že tato zařízení mají dostatečnou ochranu,“ dodal McIntyre.