Jádro ještě není mrtvé, zní z Česka i Evropy

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín na začátku dubna. Projekt by se nevyplatil.

ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín na začátku dubna. Projekt by se nevyplatil. Zdroj: cez

Temelín se měl stát synonymem pro renesanci jaderné energetiky v Evropské unii. Nejdříve tři, posléze dva dodavatelé se o zakázku na dostavbu dvou jaderných bloků rvali v kancelářích ČEZ i na veřejnosti. S padajícími cenami elektřiny však bylo čím dál zjevnější, že pro ČEZ by šlo o vysoce ztrátovou investici.

Zrušit tendr na dodavatele elektrárny se však nikomu nechtělo. Až vláda našla v dubnu odvahu a jasně řekla, že ČEZ nedá záruky, které investici vrátí do černých čísel. Pak už bylo pro ČEZ snadné výběr dodavatele odpískat.

Jadernou budoucnost Česka by však temelínská epizoda neměla ohrozit. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) trvá na tom, že do roku 2040 je třeba postavit tři nové bloky. Z uranu by měla pocházet polovina vyrobené elektřiny. Mění se jen priority. Místo Temelína by měl nejdříve vyrůst jeden blok v Dukovanech, který časem nahradí stávající elektrárnu. Té musí nyní ČEZ prodloužit licenci do roku 2025.

Potíž je jen v tom, jak nové reaktory zaplatit. Žádná z plánovaných jaderných elektráren v Evropě nebude prodávat elektřinu za tržní cenu. Všechny až na slovenské Mochovce mají garanci ceny, při které je investice návratná. Způsoby financování českých reaktorů má popsat nová jaderná strategie, kterou by měly na začátku příštího roku společně představit rezorty financí a průmyslu. Z MPO zaznívají hlasy, že vláda se už smířila s tím, že nakonec nějakou garanci ČEZ nebo komukoli jinému, kdo bude elektrárnu stavět, bude muset dát.

Jinde už jadernou cestu našli

Zatímco Česko svou jadernou cestu stále hledá, jiné evropské státy se pustily do práce. Ve Finsku politici dali zelenou stavbě elektrárny Hanhikivi od ruské společnosti Rosatom. Ta si zakázku pojistila, když koupila třetinový podíl v provozovateli budoucí elektrárny, společnosti Fennovoima. Stavební povolení má mít elektrárna příští rok a za deset let by měla dodat první elektřinu do sítě.

Rosatom bude stavět také dva nové bloky v maďarské elektrárně Paks. Peníze Maďarům poskytne formou mezistátní půjčky Ruská federace. Budapešť stavbu připravuje bez ohledu na to, jestli jí tento model financování a výběru dodavatele schválí Evropská komise.

S Bruselem celý letošní rok bojovala britská vláda, která nakonec obhájila své schéma podpory výstavby nových elektráren. Kombinaci garantované ceny pro vyrobenou elektřinu a státních záruk na financování projektu už vláda udělila konsorciu vedenému francouzskou EdF, které připravuje stavbu elektrárny Hinkley Point C. O stejné podpoře začne jednat i konsorcium NuGen, v němž má podíl Toshiba vlastnící amerického dodavatele elektráren Westinghouse. Američané jednají také s bulharskou vládou o stavbě nových bloků v jaderné elektrárně Kozloduj.

Rosatom chce Finům dokázat, že jadernou elektrárnu postaví lépe než Areva