Jižní Korea nařídila vypnout klimatizace, chce zabránit blackoutu

Luxusní soulská čtvrť Gangnam

Luxusní soulská čtvrť Gangnam Zdroj: profimedia.cz

Úřady v Jižní Koree nesmí používat klimatizaci. Země se totiž potýká s nedostatkem elektřiny. Preventivní krok tak má zabránit hrozícímu blackoutu.

Podle vládního nařízení mají úřady vypnout také všechna ostatní zařízení, která nejsou nezbytná k fungování úřadu. Klimatizace si chce vláda ohlídat také v obchodních centrech - s pokutou prý může počítat každý obchod, kde namátkové kontroly naměří teplotu nižší než 26 stupňů Celsia.

K nestandardnímu kroku Jižní Korea přistoupila po odstavení hned několika velkých elektráren. Dangjin III s kapacitou 500 tisíc kilowatt nebude kvůli technickým problémům vyrábět do konce týdne. Technickou závadu řeší také elektrárna Seocheon, která jede na poloviční výkon 200 tisíc kilowatt.

Technické problémy elektráren nemohly přijít v horší chvíli, jak uvádí South China Morning Post. Jižní Korea čelí vlně veder a navíc řeší přerušení provozu také několika jaderných elektráren. Šest z 23 atomových reaktorů v zemi stojí - buď kvůli opravám, nebo v důsledku skandálů kvůli padělaným osvědčením o bezpečnosti. Jaderná energie se přitom v Koree podílí třetinou na celkové výrobě elektřiny.

„Čelíme patrně největší energetické krizi v historii,“ prohlásil korejský ministr pro energetiku Yoon Sang-Jick. „Pokud jedna jediná elektrárna zastaví teď činnost, budeme muset přistoupit k řízenému přerušení dodávek elektřiny,“ dodal Jun a vyzval továrny, domácnosti a obchody, aby v příštích třech dnech co nejvíce omezily spotřebu.

Naposledy byla jihokorejská vláda nucena nouzově odpojit neprioritní obvody v září 2011. Neohlášené výpadky proudu postihly tehdy šest milionů domácností a podniků a 3000 lidí kvůli nim uvázlo ve výtazích. Rozhořčená veřejnost poté přiměla ministra energetiky k rezignaci.