Jste napojení na Rusy? Máte smůlu. Česká firma asi přijde o zakázku v Polsku

Jaderná elektrárna Temelín, na jejíž stavbě se podílely i Chladící věže Praha

Jaderná elektrárna Temelín, na jejíž stavbě se podílely i Chladící věže Praha Zdroj: Euro Martin Pinkas

Společnost Chladicí věže Praha zřejmě přijde o zakázku na stavbu chladírenské věže plánovaného nového bloku elektrárny v polských Kozienicích. S tím, aby zakázku za 120 milionů zlotých, tedy bezmála 750 milionů korun, získala česká firma, nesouhlasí vlastník elektrárny společnost Enea. Jejím zástupcům vadí, že společnost Chladicí věže Praha kontroluje ruská firma Rosatom Nuclear Energy.

Česká společnost situaci nerozumí a podle generálního ředitele Lukáše Chmela chystá schůzku s ředitelem společnosti Enea. „Je pravda, že jsme do této doby zachytili určité neoficiální informace k tendru, které se týkají země původu vlastníka naší firmy. Nerozumíme tomu, Chladicí věže Praha, a.s. má jasnou vlastnickou strukturu, kterou nikdy netajila,“ uvedl Chmel.

Firma uspěla v několikakolovém transparentním tenderu, kde její účast odsouhlasil investor, společnost Enea. O vítězství v tendru byli Češi písemně informováni konsorciem Polymex-Hitachi, které odpovídá za realizaci celé investice. „Podle této informace měl do 31. ledna následovat podpis kontraktu. Zatím se tak nestalo,“ sdělil Chmel. Věří ale, že smlouvu firma podepíše, proto pokračuje v přípravných pracích na projektu.

Podle deníku Gazeta Polska polská tajná služba zkoumá vlastnické vztahy v české společnosti a připravuje zprávu pro ministra vnitra. Na články v polském tisku reagovalo i české velvyslanectví. Podle něj by vlastnická struktura neměla rozhodovat o tom, zda někdo dostane či nedostane zakázku. „To by bylo proti všem pravidlům,“ řekl český velvyslanec ve Varšavě Jan Sechter.

Velvyslanectví se proto obrátilo na dozorující ministerstvo státního podniku Enea, aby se ujistilo, že tomu tak není. „Dostali jsme rozklad, že z jejich pohledu je rozhodnutí opřené o technická kvalifikační kritéria schopnosti stavět tyto věže,“ uvedl Sechter. Bylo popřeno, že by to bylo kvůli kapitálové struktuře české firmy, dodal.

„Stali jsme se obětí polské fobie z Rusů,“ uvedl podle deníku Gazeta Polska Chmel. „Pokud by nedošlo k podpisu kontraktu, budeme tím poškozeni nejen ekonomicky, ale i na dobrém jménu. V tom případě bychom museli řešit situaci jinou cestou, nevyjímaje právní,“ řekl.

Společnost Chladicí věže Praha má více než šedesátileté zkušenosti v oblasti dodávek stavby a rekonstrukcí chladicích věží se zaměřením na oblasti atomové, klasické energetiky a všech průmyslových segmentů. Elektrárna Kozienice je druhá největší tepelná elektrárna a největší elektrárna na černé uhlí v Polsku. Instalovaný výkon činí 2880 MW.