Juncker: South Stream má stále šanci, i přes odmítavý postoj Ruska

Potrubí pro South Stream v Bulharsku

Potrubí pro South Stream v Bulharsku Zdroj: Profimedia.cz

Projekt plynovodu South Stream z Ruska na Balkán a do střední Evropy by se nakonec mohl uskutečnit, přestože Rusko počátkem týdne prohlásilo, že jej ruší. Řekl to dnes šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker po jednání s bulharským premiérem Bojkem Borisovem.

Moskva oznámila zrušení projektu v hodnotě 40 miliard dolarů (897 miliard korun) právě kvůli nesouhlasu Bulharska, jemuž spolupráci na plynovodu s Ruskem zakázal Brusel.

Juncker: Zbylé problémy nejsou nepřekonatelné

„Co se týče South Streamu, Evropská unie a Bulharsko spolupracují na vyřešení zbývajících otázek. Tyto zbylé problémy nejsou nepřekonatelné,“ řekl Juncker novinářům. „South Stream je možné postavit. Podmínky jsou dávno jasné, míč je teď na straně Ruska,“ dodal Juncker podle agentury Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že Moskva není s to realizovat výstavbu plynovodu bez bulharského souhlasu. Bulharsko počátkem června na žádost Evropské komise pozastavilo přípravné práce na plynovodu v reakci na březnové připojení ukrajinského Krymu k Rusku.

South Stream
South Stream měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což už Evropa zažila před osmi lety a znovu před pěti lety. Plyn z ruského projektu by navíc uspokojil skoro 15 procent evropské poptávky.

Plánovaná trasa plynovodu South StreamPlánovaná trasa plynovodu South Stream | South StreamPlánovaná trasa plynovodu South Stream

Evropská komise pokračuje v jednáních

Evropská komise však den poté sdělila, že příští týden bude i přes prohlášení z Moskvy pokračovat v jednáních o South Streamu. Ten měl ruský plyn dovést do střední Evropy přes Černé moře a Balkán, aniž by procházel přes ukrajinské území. Maďarsko, Rakousko, Srbsko či Bulharsko South Stream vnímaly jako způsob, jak zajistit dodávky plynu v případě narušení tranzitu přes Ukrajinu, což Evropa již opakovaně zažila před osmi a následně před pěti lety.

Bez nového zdroje plynu utrpí zejména energetická bezpečnost balkánských zemí. Rusko už vyjádřilo připravenost jednat s některými ze zemí, které se zúčastnily plánované výstavby South Streamu, aby je případně zahrnulo do trasy jiného plynovodu.

Výstavba plynovodu South Stream byla zahájena před dvěma lety
- Plynovod South Stream (rusky Južnyj potok) měl přepravovat ruský plyn po dně Černého moře přes Balkán do západní Evropy. Dohoda o výstavbě nového plynovodu byla podepsána v roce 2007, definitivní investiční dohodu o projektu podepsal ruský plynárenský gigant Gazprom s evropskými partnery v listopadu 2012. Do té doby Gazprom podepsal zvlášť smlouvu s každou zemí, přes nebo do které měl plynovod vést (Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Řecko, Slovinsko, Rakousko a Chorvatsko).
- Plynovod budovalo mezinárodní konsorcium, do kterého patří Gazprom (50 procent akcií), italská Eni (20 procent), německý Wintershall (15 procent) a francouzská EDF (15 procent). Na výstavbě suchozemských částí plynovodu se měly podílet i místní energetické společnosti. Náklady na projekt měly podle odhadů činit více než 15 miliard eur (414 miliard korun).
- Výstavba plynovodu začala 7. prosince 2012 na ruském pobřeží Černého moře. Z kompresorové stanice Russkaja v městě Anapa v Krasnodarském kraji měl plynovod vést po dně Černého moře do stanice Galata u bulharské Varny, pokračovat přes balkánské země a končit v Travesiu v severovýchodní Itálii u hranice s Rakouskem a Slovinskem.
- Délka plynovodu měla činit 2446 kilometrů, z toho 925 kilometrů po dně Černého moře v teritoriálních vodách Ruska, Turecka a Bulharska, v maximální hloubce 2250 metrů. South Stream měl být uveden do provozu ve druhé polovině roku 2015 s počáteční kapacitou 15,75 miliardy krychlových metrů ročně. Do roku 2018 až 2019 měla přeprava dosáhnout plné kapacity 63 miliard metrů krychlových.
- Ruský prezident Vladimir Putin dnes připustil, že Moskva není s to pokračovat v projektu výstavby South Streamu. Během návštěvy Turecka Putin uvedl, že projekt nemůže pokračovat bez souhlasu Bulharska. Bulharská vláda počátkem června na žádost Evropské komise pozastavila přípravné práce na plynovodu.
- Vůči projektu měly vážné námitky Evropská komise i Spojené státy, EU například pozastavila proces schvalování výstavby plynovodu po březnové anexi Krymu Ruskem. Naopak zejména Maďarsko pod vedením premiéra Viktora Orbána o výstavbu velmi stálo.

Zahraniční tisk: South Stream jako další oběť napětí

Pavel Páral: Smrt plynovodu je Putinův bič