Kazachstán si na ropu ještě počká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Kazachstán už léta čeká na chvíli, kdy se stane jedním z největších těžařů ropy. K tomu dojde, až země uvede do provozu ropné pole Kašagan, které je největším ropným ložiskem mimo Blízký východ. Jenže projekt, který měl být původně uveden do provozu už v roce 2005, nabírá zpoždění. Nutno říct, že k velké nevoli kazašských politiků, kteří si od otevření pole slibují mohutný přísun peněz do státního rozpočtu a také prestiž plynoucí ze statusu ropné velmoci.

Otevření ropného pole Kašagan, jež se nachází v kazašské části Kaspického moře, se zpozdí o další dva roky. První ropu se z něj podaří získat nejdříve v roce 2016, zjistil tento týden britský deník Financial Times. Deníku to řekl ministr pro hospodářství Erbolat Dosajev.

Zprovoznění pole se zpozdí kvůli 200 kilometrům vadného potrubí, které musí být vyměněno. Za poškození pláště ropovodu údajně může agresivní sirný plyn, který se uvolňuje jako vedlejší produkt při těžbě ropy.

Zpráva o dalším zpoždění je ranou pro investory, jako jsou ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Total, Eni a čínská CNPC, kteří už do projektu nalili přes 50 miliard dolarů. Pole Kašagan je podle amerického ministerstva energetiky páté největší ropné ložisko na světě. Prý může produkovat tolik ropy jako Libye. Shell kvůli zpoždění údajně začal posílat své zaměstnance z Kazachstánu domů, uvedl deník FT.

Podle kazašského ministra hospodářství Dojajeva zpoždění sníží výhled HDP středoasijské ekonomiky pro tento rok o půl procenta. První barely ropy byly na poli Kašagan vytěženy v září loňského roku, těžba však byla o několik týdnů později přerušena kvůli úniku plynu.