Kdo zaplatí za odstavené reaktory? Hesensko svaluje vinu na Berlín

Jaderná elektrárna Biblis

Jaderná elektrárna Biblis Zdroj: CC BY-SA 3.0: Kuebi - Wikimedia Commons

O protiprávním odstavení německé jaderné elektrárny Biblis rozhodla spolková vláda. Vyplývá to ze závěrů vyšetřovací komise hesenského Zemského sněmu, z nichž cituje deník Frankfurter Rundschau. Provozovatel elektrárny, společnost RWE, za nucenou odstávku požaduje odškodné 235 milionů eur.

Úředníci hesenského ministerstva životního prostředí sice při uzavření elektrárny chybovali, o odstávce ale rozhodla spolková vláda, uvedla podle Frankfurter Rundschau komise. Ta tak zároveň zbavila obvinění zemského ministerského předsedu Volkera Bouffiera a dřívější hesenskou ministryni životního prostředí Luciu Puttrich. Případné odškodné za odstávku reaktorů by tak měl platit Berlín.

Předseda opoziční SPD v Hessensku Norbert Schmitt rozhodnutí kritizoval. „Opravdu mě moc nepřekvapilo, že CDU a Zelení svedli právní odpovědnost za odstavení jaderné elektrárny Biblis na spolkovou vládu,“ řekl na adresu hesenská vládní koalice.
„Pokus, kterým se ze sebe snaží tehdy odpovědné politické osoby smýt vinu, je směšný a drzý,“ řekl. Ještě horší je podle něj to, že komise odpovědnost svaluje na nízko postavené úředníky.

Reálná šance

Německá vláda po tragédii v japonské Fukušimě nejprve v březnu 2011 nařídila tříměsíční odstávku nejstarších jaderných elektráren, včetně reaktorů Biblis A a B. Hesenský správní soud později rozhodl, že hesenská regionální vláda uzavření elektráren nedostatečně zdůvodnila a navíc nevyslechla argumenty RWE proti odstávce.

RWE nyní u soudu v Essenu usiluje o odškodné. Peníze za nucenou odstávku žádají i další energetické koncerny EnBW a Eon. Německá média se ovšem shodují na tom, že právě žaloba RWE má nevětší šanci na úspěch, protože společnost si na postup úřadů stěžovala hned po vyhlášení moratoria na provoz elektráren. Žádost EnBW už soud odmítl.

Německé firmy se odpovědnosti za vyřazené jaderné elektrárny nezbaví