Kellnerova Sotio otevřela v Číně komplex laboratoří, pomůže proti rakovině

Laboratoř firmy Sotio

Laboratoř firmy Sotio Zdroj: Sotio

Biotechnologická společnost Sotio z investiční skupiny PPF českého miliardáře Petra Kellnera otevřela v Číně nový komplex laboratoří, kde bude vyrábět léčivé přípravky pro lidi nemocné rakovinou. Laboratoře se rozkládá na ploše 3500 čtverečních metrů a mají zaměstnávat až dvě stovky lidí.

Sotio chce v Číně vyrábět terapeutické přípravky pro pacienty s nádorovým onemocněním prostaty a plic. Výrobní komplex v Pekingu pro ni bude teprve druhým místem po Praze, kde bude mít k dispozici takzvané čisté laboratoře splňující standardy pro výrobu aktivní buněčné imunoterapie proti nádorovým onemocněním.

„Rozvíjející se spolupráce mezi Čínou a Českou republikou v oblasti zdravotnictví přináší nové možnosti pro řadu českých firem. Doufám, že se společnost Sotio stane příkladem i pro další naše firmy nejen z oblasti biotechnologií,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který se slavnostního zprovoznění laboratoří v Pekingu se zúčastnil.

Lék na rakovinu prostaty

Biotechnologická společnost Sotio vyvíjí přípravky určené k léčbě rakoviny a autoimunitních onemocnění. Nedávno oznámila, že postoupila do konečné fáze testů léku na rakovinu prostaty a jako vůbec první česká firma financuje mezinárodní studii. V Číně se chce zaměřit na léky pro nemocné rakovinou plic a prostaty, přičemž karcinomy plic diagnostikují v Číně velmi často.

Podle statistik pochází celosvětově více než jedna třetina všech nových pacientů s rakovinou plic právě z Číny a odhady říkají, že počet pacientů se do roku 2030 zvýší o 80 procent.

„Naše imunoterapie proti rakovině plic se společně s imunoterapií proti rakovině prostaty dostane v rámci výzkumné spolupráce s předními čínskými nemocnicemi k prvním čínským pacientům již v letošním roce,“ sdělil generální ředitel firmy Ladislav Bartoníček.

Společnost Sotio vznikla v roce 2010 a kromě Česka a Číny působí také v USA.

PPF začlenila do skupiny vývoj léku na rakovinu