Kimberly zastavil výrobu ve Venezuele, nedokáže držet krok s inflací

Hugo Chávez, Venezuela

Hugo Chávez, Venezuela Zdroj: ctk/AP

Americký výrobce dětských plenek, dámských vložek a toaletního papíru Kimberly-Clark zastavil veškerou produkci a prodej svého zboží ve Venezuele. Firma v nynější ekonomické krizi v zemi není schopna dovážet suroviny a držet krok s vysokou inflací. Rozhodnutí firmy zesílí palčivý nedostatek základních potřeb v zemi, který je nejnápadnějším projevem krachu ekonomické politiky socialistické venezuelské vlády.

Výrobce plenek Huggies nebo kapesníků Kleenex zastavil většinu svých výrobních linek během posledních dvou měsíců a nyní ukončil produkci úplně. Kvůli nemožnosti získat suroviny a devizy a vzhledem k vysoké inflaci a cenové regulaci „je nemožné, abychom pokračovali v našem podnikání“, uvedla firma. Dodala, že během odstavení výroby nebude v zemi distribuovat ani prodávat své zboží.

Kimberly-Clark v roce 2013 slíbila investovat ve Venezuele do zvýšení produkce toaletního papíru asi 37 milionů dolarů (905 milionů korun). Tento projekt měl zmírnit ostudný nedostatek tohoto základního zboží.

Venezuelané trpí už léta nedostatkem základních potřeb a stojí dlouhé fronty na většinu zboží, od potravin přes léky po hygienické potřeby. Přísná cenová regulace znemožňuje řadě podniků zvyšovat ceny v odpovědi na zrychlující se inflaci, což vede k nedostatku takřka všeho, protože soukromí výrobci nejsou ochotni prodávat se ztrátou. Podporuje to černý trh a rozsáhlé pašování.

Prezident Nicolás Maduro viní z problémů země americké „imperialisty“ a jejich domácí „lokaje“, kteří prý vedou proti socialistickému režimu hospodářskou válku. Podle opozice a ekonomů je za současný katastrofální stav ekonomiky naopak zodpovědná socialistická hospodářská politika, kterou nastolil už Madurův předchůdce Hugo Chávez. Země má nejvyšší prokázané zásoby ropy na světě a nedávný propad ropných cen její problémy výrazně zesílil.