Klesající spotřeba táhne ceny kávy dolů

káva

káva Zdroj: profimedia.cz

Hospodářská krize jižního křídla eurozóny se již projevuje v doposud nedotknutelné kávové kultuře jižních zemí Evropy. Italové si odříkají své ranní cappuccino, Španělé se musejí obejít bez svých cortadas (espresso s mlékem). Propad spotřeby na nejdůležitějších trzích táhne dolů cenu kávy na komoditních trzích.

Kávový průmysl dlouhou dobu zažíval vytrvale rostoucí neelastickou poptávku téměř izolovanou od ekonomického cyklu. Nyní ale spotřeba kávy na hlavu v Itálii a Španělsku klesá na úrovně naposledy zaznamenané před pěti či šesti lety. Podle analytiků za to z velké části může právě dluhová krize eurozóny, se kterou se jižní země eura potýkají již několik let, aniž by skutečné řešení bylo v dohlednu.

Cena kvalitnější kávy druhu Arabica na komoditní newyorské burze Nymex již z loňského 34letého maxima oslabila o 43 procent na 1,74 dolaru za libru. Vloni se cena kávy Arabica vyšplhala na 3,089 dolaru za libru poté, co Kolumbie – největší producent kvalitních kávových zrn – oznámila počasím způsobenou špatnou sklizeň.

V Itálii, druhém největším evropském dovozci kávy, loni klesla poptávka na 5,68 kilogramu na osobu. Je nejnižší za šest let, jak potvrdila londýnská Mezinárodní kávová organizace, jež zastupuje největší producenty a dovozce kávy. „Čtyři roky trvající pokles ekonomiky se začíná projevovat na množství kávy, které Italové vypijí,“ uvedl Alessandro Polojac, prezident italské asociace Comitato Italiano Caffé a zároveň šéf terstského obchodníka s kávou, společnosti Imperator.

Jaroslav Tuček: Trh s výběrovou kávou se teprve rozjíždí

Richard Hodul: Letos určitě překročíme hranici 30 obchodů

Káva - vzrušení, které se skrývá za legendami

Jiný je příběh členských zemí eurozóny, kterým se daří relativně dobře. Spotřeba kávy v Německu a ve Francii, prvním, respektive třetím největším evropském dovozci kávy, silně stoupá. Krizí také značně postižené Španělsko, jež je čtvrtým největším importérem kávy na kontinentu, zaznamenalo pokles spotřeby kávy na nejnižší hodnoty za posledních pět let.

Zjištění, že spotřeba kávy není imunní vůči ekonomickému vývoji, je hlavním tématem výročního setkání Mezinárodní kávové organizace, které začíná tento týden v Londýně.