Kofola vydala první dluhopisy, první rok slibuje téměř pětiprocentní výnos

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Strachon / Wikimedia Commons

Výrobce nealkoholických nápojů Kofola S.A. vydala v Česku své první dluhopisy v hodnotě 330 milionů korun. Jsou se splatností pěti let a s pohyblivým výnosem, který byl pro první rok stanoven na 4,88 procenta. Na burze se Kofola objeví v pondělí 7. října.

„Smyslem emise dluhopisů je optimalizovat financování skupiny Kofola s cílem rozložit splátky dluhu v čase a rozdělit zdroje financování mezi bankovní a nebankovní sektor,“ uvedl finanční ředitel skupiny Kofola Bartosz Marczuk a doplnil, že firma chce prostřednictvím cenných papírů na českém kapitálovém trhu vybudovat dlouhodobé vztahy s lokálními investory pro případnou budoucí spolupráci.

Podle firmy projevili o její dluhopisy zájem jak investoři z řad pojišťoven, tak i investiční manažeři či individuální investoři. Na pražskou burzu budou uvedeny 7. října. Manažery emise byla Česká spořitelna společně s PPF bankou.

Skupina Kofola zaměstnává přes 2000 lidí, v Česku jich je kolem 700. Zaměstnanci pracují v sedmi výrobních závodech, z nichž dva jsou v ČR, jeden na Slovensku, tři v Polsku a jeden v Rusku. Mezi její nejvýznamnější značky patří Kofola, Rajec, Vinea, Hoop Cola, Jupí, Jupík nebo Paola. Letos v únoru se Kofola stala výhradním distributorem značek Evian a Badoit.

V letošním prvním pololetí společnosti klesl prodej o víc než 67 milionů korun na 3,079 miliardy korun. Čistý zisk ve srovnání s rokem 2012 přesto mírně vzrostl na 81,4 milionu korun.

Stále více firem spoléhá na korporátní dluhopisy. Koncem loňského roku nabídl své dluhopisy například soukromý železniční dopravce Leo Express, o něco dříve je vydala také například realitní společnost CPI miliardáře Radovana Vítka. Letos uskutečnila dvě emise dluhopisů také dceřiná společnost EPH EP Energy v celkové hodnotě zhruba 28 miliard korun.