Komárek po roce a půl od vypuknutí války odstřihává Gazprom od svého zásobníku plynu

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Detail podzemního zásobniku RWE
2
Fotogalerie

Společnost MND ze skupiny Karla Komárka zvýší na úkor ruské státní plynárenské společnosti Gazprom svůj podíl v moravském zásobníku plynu Moravia Gas Storage (MGS). Dosud v ní ruský monopol na export plynu držel poloviční podíl. Dokončení transakce je podmíněno schválením regulatorních úřadů. 

Společnost MND by měla podle zprávy, kterou zaslala ČNB, nově kontrolovat podíl ve výši zhruba 97 procent. Podíl Gazpromu by se tak měl snížit na pouhá tři procenta. Česká skupina toho dosáhne úpisem nových akcií a s ním spojeným zvýšením základního kapitálu. Celá operace vyjde na 36 milionů korun – v rámci ní MND Gazpromu nic nezaplatí a veškeré peníze zůstanou ve firmě.

Zda má zvýšení základního kapitálu podporu i Gazpromu, nebo naopak hrozí právní dohry, MND nekomentuje. Mluvčí společnosti MND Dana Dvořáková pouze uvedla, že postup je v souladu s právními předpisy. Více se k operaci vyjádřit nechtěla a odkázala na krátkou zprávu zaslanou ČNB.

Důvodem ke zvýšení základního kapitálu je podle tohoto dokumentu zajištění peněz pro investice, které jsou nutné pro technické zajištění provozu a plnění závazků ze smluv o rezervaci kapacity. Pravdou ovšem je, že od vypuknutí války na Ukrajině se podíl Gazpromu v českých zásobnících stal i rizikem pro zabezpečení dodávek. Rusové totiž kapacity po celé Evropě přestali využívat, aby stupňovali napětí na evropském trhu s plynem.

Podle Martina Jiruška, experta na energetickou bezpečnost z Masarykovy univerzity v Brně, se dalo odstřižení Gazpromu očekávat, protože je dalším dílkem do skládačky energetické bezpečnosti země. Nová vlastnická struktura je podle něj dobrým signálem pro trh zejména z právního a energeticko-politického pohledu.

„Z hlediska zajištění dodávek má tento krok sám o sobě sice spíše menší efekt, protože Gazpromem pronajatou kapacitu se už podařilo na trh vrátit. Přesto je každý takový příspěvek k energetické soběstačnosti mimořádně důležitý,“ hodnotí Jirušek.

Sám Komárek se netajil tím, že by se vlivu ruského Gazpromu rád zbavil. Na jaře loňského roku vydal tiskové prohlášení, že společně s českou vládou pracuje na odstřižení ruské státní skupiny Gazprom od zásobníku plynu. Tehdy ale dodával, že bez souhlasu druhého akcionáře společného podniku nemá možnosti, jak toho právní cestou dosáhnout.

Společnosti MGS částečně otevřely ruce protiruské sankce, díky nimž mohla pozastavit Gazpromu alespoň nájemní smlouvu, v rámci níž měl ruský plynárenský gigant právo na 90 procent kapacity zásobníku. Gazprom měl naprostou většinu kapacity na základě smlouvy z roku 2013 pronajatou na patnáct let, přičemž společnosti MGS měl za to zaplatit celkem 7,5 miliardy korun. Díky pozastavení smlouvy však MGS mohla kapacitu opět nabídnout evropským obchodníkům.

MGS provozuje podzemní zásobník plynu v Dambořicích a disponuje asi 12 procenty celkové kapacity zásobníků v Česku. Největší úložiště plynu v Česku provozuje státní provozovatel elektroenergetické přenosové soustavy ČEPS, který je letos převzal od německé společnosti RWE. Veškeré tuzemské zásobníky jsou momentálně takřka ze sta procent naplněné.