Kompenzace za Rusko: české mlékárny mohou nově vyvážet do Chile

České mléko

České mléko Zdroj: Hrouda Jan/Euro

České mlékárny mohou nově své výrobky vyvážet do Chile, informovala Státní veterinární správa (SVS), která vyjednala podmínky českého vývozu do této jihoamerické země. Podle mluvčího Josefa Dubna úřad v současné době jedná o otevření tamního trhu pro české mléčné výrobky také s dalšími mimoevropskými státy, například s Jihoafrickou republikou a Austrálií. Nová vývozní teritoria mají pomoci nahradit českým výrobcům kvůli vývoznímu embargu dočasně ztracený ruský trh.

„Mimo třetích zemí, kde se již podařilo vyjednat podmínky vývozu, se podařilo otevřít i chilský trh pro mléko a mléčné výrobky,“ uvedl Duben. Zájem vyvážet své produkty do země podle něj projevily již čtyři firmy. Nyní jedná SVS o možnosti vývozů mléčných výrobků také do JAR a Austrálie.

Již od června lze podle Dubna vyvážet mléko a mléčné produkty z ČR do Číny. Na seznamu potenciálních vývozců v současnosti figuruje již 17 českých firem. „V současné době probíhají konečná jednání k realizaci možnosti vývozu. Jistá část z těch 17 projevila o tento trh zájem právě v souvislosti s ruskými sankcemi,“ podotkl mluvčí. Již v závěru roku 2013 SVS informovala například o otevření japonského trhu pro české vepřové maso. Jediným českým producentem, který projevil o tuto možnost zájem, byly Kostelecké uzeniny.

V Rusku se loni prodalo českých mléčných výrobků za 238 milionů

Vloni byly v Rusku prodány české mléčné výrobky za 238 milionů korun, v letošním 1. pololetí už za 189 milionů korun. Vozily se tam sýry, sušená syrovátka, máslo i sušené mléko. Moskva počátkem srpna zakázala veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a z několika dalších západních zemí. Reagovala tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Podle odhadu ministerstva zemědělství přijdou tuzemští vývozci zemědělských a potravinářských produktů do konce letošního roku přímo na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Nejvíce embargo dopadne na tuzemské mlékárny. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu může výrobcům podle Potravinářské komory způsobit až miliardové škody.

Ovocnáři a zelináři přijdou o půl až 1,5 miliardy

Podle materiálu vládní skupiny, který byl k sankcím zveřejněn koncem srpna, například tuzemští ovocnáři a zelináři přijdou v souvislosti s ruskými sankcemi na tržbách z letošní sklizně o 590 milionů až 1,42 miliardy korun. Propad cen kvůli potencionálnímu přetlaku nabídky ze států EU se dotkne zhruba 900 pěstitelů jablek a 470 pěstitelů zeleniny.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce proto nařídit potravinářským dovozcům povinnost hlásit 72 hodin před dovozem množství a cenu obchodu. Jurečka tím chce zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny. Nařízení měl předložit vládě k posouzení dnes, ale podle informací ČTK byl tento bod odložen na příští týden.

Polský ministr: Dopady ruského embarga musí nést solidárně celá EU