Konec americké ropy z břidlic je v nedohlednu, pomohlo drastické osekání nákladů

Ilustrační foto (zařízení pro frakování)

Ilustrační foto (zařízení pro frakování) Zdroj: Joshua Doubek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Navzdory dalšímu propadu cen ropy se zatím bankrot amerických břidlicových těžařů nedostavil. Sice vrtají mnohem méně než v době, kdy ropa stála přes sto dolarů za barel, ale vybírají si bohatší ložiska a drasticky snižují náklady. Od maxima americké ropné produkce z břidlic letos v dubnu zatím těžba klesla podle údajů americké vládní Energetické informační agentury (EIA) o necelých sedm procent na 5,27 milionů barelů za den.

Počet nových vrtů, které dokážou vyrovnat rychlý úbytek ropy tekoucí ze starších vrtů, se od loňského října smrskl z 1308 na 579. Těžaři ve snaze co nejvíce osekat investice a náklady a zvýšit produktivitu vrtů se nyní vrhli na ložiska, která mají výrazně vyšší produkci ropy na jeden vrt.

Jestliže se v oblasti Permian, která je největším zdrojem břidlicové ropy, těžaři ještě loni spokojili s tím, že z nového vrtu v průměru teklo 217 barelů za den, nyní těží z jednoho nového vrtu 327 barelů. V oblasti Bakken se produktivita průměrného nového vrtu zvedla ze 462 na 688 barelů za den. Orientace na výnosnější ložiska tak těžařům pomáhá tlumit propad těžby z již existujících vrtů. Obecně platí, že břidlicový vrt těží maximum od druhého do pátého roku a pak jeho produktivita strmě klesá.

Celková těžba ropy z břidlicových ložisek  v barelech za denCelková těžba ropy z břidlicových ložisek v barelech za den | E15

Analytici poradenské společnosti IHS odhadují, že američtí těžaři by mohli letos srazit své náklady o 45 procent. Nové technologie jim například umožňují z jednoho místa vrtat v pěti až deseti různých směrech. Chytré vrtné hlavice s počítačovými čipy umí hledat praskliny v horninách.

„Snížili jsme náklady na vrtání o 50 procent a můžeme jít ještě o 30 procent dolů,“ říká John Hess, šéf Hess Corporation. Na polovinu se zkrátila i doba na vytvoření jednoho vrtu. O práci za poslední rok přišlo 150 tisíc pracovníků v ropném průmyslu. S cenami za vrtné služby šli drasticky dolů i jejich poskytovatelé.

Počet nových vrtů v USAPočet nových vrtů v USA | E15

Pořád ale platí, že především nezávislí těžaři na sobě nesou obrovské břemeno dluhů, z nichž břidlicový boom financovali. Čím déle bude trvat období nízkých cen ropy, tím větší je riziko, že jich část zbankrotuje. I tak ale jejich vrty převezme levně někdo jiný, takže těžba zůstane zachována.

První test odolnosti těžařských firem přijde letos na podzim. Tehdy končí řada zajišťovacích kontraktů, které těžaře před pádem cen ropy chránily. Už před letním kolem pádu cen se poptávka po zajištění na trzích s opcemi výrazně zvedla, hlásí analytici. Tehdy se ropa prodávala za 60 dolarů za barel, o 18 dolarů dráž než nyní.

Graphical visualization of Crude Oil

EIA odhaduje, že celková americká ropná produkce se letos propadne meziročně o sto tisíc barelů denně na 9,4 milionů barelů za den. Příští rok vytáhnou těžaři ze země v průměru devět milionů barelů denně. Na tomto čísle by se však pokles měl zastavit.