Konec dětské šunky: ministerstvo zakáže další označení potravin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Z obalů potravin by mělo od léta příštího roku definitivně zmizet označení „dia“. Výrazně snížit by se měl i výskyt potravin „vhodných pro děti“. Ministerstvo zemědělství totiž novelou vyhlášky o označování potravin hodlá rozšířit seznam označení, která výrobci potravin nemají na svých výrobcích používat, pokud k tomu není přesně vymezený důvod.

Příkladem je „čerstvé máslo“, které musí mít trvanlivost pouze dvacet dnů od data výroby. Dosud byla na černé listině slova: domácí, čerstvý, živý, čistý, přírodní, pravý a racionální. Cílem je usnadnit zákazníkům orientaci v názvech. Producenti totiž často používají tato označení nesprávně a chaoticky.

Vyhláška také zpřísňuje pravidla, pro ty výjimečné případy, kdy lze těchto označení použít. „Termíny bude možné použít ve chvíli, pokud nebudou spotřebitele uvádět v omyl a budou prokazatelně odůvodněny nebo doplněny informací, která vysvětlí, proč je potravina deklarována například jako vhodná pro děti, domácí nebo čerstvá,“ řekl mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Potravinářská komora s návrhem souhlasí. U označení „dia“ nebo „vhodné pro děti“ je totiž problém, že není stanoveno, co to konkrétně znamená. I kvůli tomu ostatně kategorii diapotravin už dříve zrušila Evropská komise. „Co se týká dia, to už je zakázané i nyní, jen to není nikde uvedeno a je to matoucí,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Diabetici by se tak měli řídit některými ze schválených a evropskými studiemi prověřených tvrzení na obalech. Obdobný problém je s označením vhodné pro děti. „Nicméně by mělo zůstat jako možnost toto označení uvést, pokud to výrobce řádně odůvodní,“ dodala.

Hezky česky. A hlavně draze!