Konec kvót zřejmě povede k zániku slovenských cukrovarů

Kostky cukru

Kostky cukru Zdroj: E15

Nedávné rozhodnutí Evropské unie o tom, že v roce 2017 přestanou platit kvóty pro roční produkci cukru v jednotlivých zemích, může mít negativní dopad na Slovensko. „Z tohoto zrušení kvót máme velké obavy, protože u nás dojde k ohrožení tří tisíc pracovních míst,“ tvrdí ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek.

„Musíme si uvědomit, že na Slovensku máme dva cukrovary, jeden je v rukou rakouských investorů, druhý v německých. Pokud se zruší kvótový cukr, nebudou mít důvod, aby na Slovensku pokračovaly,“ dodal šéf agrorezortu.

Pokud se kvóty zruší už za čtyři roky, firmy na Slovensku na to nedokážou zareagovat. Výroba cukru pod Tatrami bude rázem předražená. Nejen ministr, ale i samotné podniky, které sladidlo v Seredi a Trenčianskych Tepliciach vyrábějí, přiznávají, že liberalizace může znamenat kritický úder pro slovenskou produkci.

„Na prudkou změnu nebudeme v tak krátkém čase připraveni, hrozí přesun výroby do zemí, které mají lepší technologie, a jsou tak levnější,“ obává se předseda představenstva Považského cukru Michal Abelovič. Německý majitel cukrovaru Nordzucker, který v době krize podnik zachránil, by zřejmě zvažoval přesun například do Francie. Tam by měl i přes dražší pracovní sílu lepší podmínky. A to kvůli nutnosti vysokých nákladů, které by v případě dalšího působení na Slovensku musel vyčlenit.

„Zrušení kvót v roce 2017 by znamenalo nutnost velkých investic ve stresu a v krátké době. Mohlo by to ohrozit chod firmy,“ potvrzuje ředitel Slovenského cukru ze Seredě Dušan Janíček. Šlo by zejména o investice ekologického charakteru. Nová evropská pravidla by totiž zastaralému slovenskému technickému vybavení nedovolila ve výrobě pokračovat.

V západní Evropě mají přitom cukrovary vyhovující technologii již dnes. Dosud jejich výrobu uměle regulovaly kvóty, po jejich zrušení budou moci zvětšit kapacity a snadno porazí konkurenci z východu. Status quo tedy znamená praktický zánik výroby cukru na Slovensku. Brusel si to uvědomuje, ale nemá v úmyslu ustoupit.

„Nezavíráme oči před tím, že některé členské státy mohou být liberalizací dotčeny a mohou mít obavy z ohrožení zaměstnanosti. Na druhé straně opatření vytvoří pracovní pozice v jiných zemích,“ konstatuje mluvčí zastoupení Evropské komise na Slovensku Andrej Králík.

Pět let k dobru pro drahý cukr

Evropská cukerní diktatura

Cukrové plánování se unii vymklo