Kopřivnická Tatra dokončuje montážní závod v Saúdské Arábii

Automobil Tatra

Automobil Tatra Zdroj: Tatra

Český obranný průmysl zažívá po letech stagnace růst. Po České zbrojovce Uherský Brod, která dokončuje výrobní pobočku v Brazílii, si letos připíše na konto významnou zahraniční expanzi i kopřivnická Tatra Trucks. V Saúdské Arábii otevře montážní závod na kompletaci středních terénních vozidel T 810 a posléze i vlajkové lodi automobilky T 815-7 pro potřeby tamní armády. Zatím tříletá zakázka dosáhne objemu kolem čtyř a půl miliardy korun.

„Mohu potvrdit, že se podařilo rozběhnout projekt výroby a montáže na Středním východě. V lednu jsme zahájili dodávky prvních vozidel. Zároveň pomáháme místní státní společnosti vybudovat montážní závod. Jednáme i s místními firmami jako s možnými subdodavateli,“ řekl deníku E15 předseda představenstva Tatry a její obchodní ředitel Petr Rusek.

Letos dodá automobilka dvě stě zkompletovaných osmsetdesítek a nejpozději ve třetím a čtvrtém čtvrtletí stovku rozložených. Jejich montáž už provedou zaměstnanci saúdskoarabského závodu, čeští instruktoři na ně budou pouze dohlížet.

„Momentálně se v Kopřivnici střídají poměrně velké skupiny lidí z této středovýchodní země. Učí se, jak se vozidla skládají, zajíždějí a diagnostikují,“ dodal Rusek.

Výroba bude nabalovat další projekty

Vedení Tatry očekává, že výroba bude postupně nabíhat a nabalovat na sebe další projekty. Když se například saúdskoarabské ministerstvo obrany rozhodne pro nákup samohybných houfnic, logicky by mělo požadovat, aby jezdily na tatrováckých podvozcích.

Třeba francouzský zbrojařský koncern Nexter Systems produkující tanky nebo transportéry postavil na unikátním podvozku z Kopřivnice vozidlo Titus, které na zbrojařských veletrzích sklízí úspěchy. Testy tohoto obrněnce nedávno dokončila právě i Saúdská Arábie.

Komplexní program

Otevření montážní linky na Středním východě se netýká pouze samotných automobilů, ale i know-how, výrobní dokumentace nebo zajištění vybavení montážního závodu včetně informačních systémů.

„Je to velmi komplexní program. A samozřejmě předpokládáme, že zájem by mohly projevit i armády sousedních zemí. Když tatrovky nakupuje ta největší z nich, je to bezpochyby dobrá reference,“ uzavřel šéf představenstva kopřivnické továrny. Tatra už Saúdské Arábii v minulosti dodávala například tahače tanků.

Expanze na Středním východě
Letos dodá Tatra Trucks prvních 300 vozidel T 810 saúdskoarabské armádě s výhledem na dodávky a montáže typu T 815-17 v modifikacích 8×8. Jen tato zakázka nyní zajišťuje kopřivnické továrně výrobu čtyř desítek automobilů měsíčně. Postupně chce také opravit 1200 vozidel dodaných v minulosti Spojeným arabským emirátům.
Návrat do Číny
Podobně jako automobilka poskytne know-how Saúdské Arábii, se chce pokusit o obnovení výrobní a montážní pobočky v Číně. Tam se tatrovky licenčně vyráběly před rokem 1989.
Oživení v Rusku
I když tam Tatra na armádní zakázky zřejmě nedosáhne, protože Rusko upřednostňuje domácí zbrojovky, může být významným dodavatelem soukromých společností těžících ropu nebo zemní plyn. Zatímco minulé vedení v čele s Ronaldem Adamsem s Rusy nejednalo, noví majitelé automobilky chtějí obnovit obchody.
Do Evropy s traktorem
Zejména ve významných zemědělských zemích, jako je Francie, Polsko či Srbsko, Tatra nabízí svůj nový produkt Tatraktor. V Česku by jich chtěla ročně prodat 30 až 50, na Slovensku okolo dvaceti.