Křetínského EPH opouští stavbu obřího větrného parku

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Novela zákona o podporovaných zdrojích energie, jež na několik let omezí rozvoj obnovitelných zdrojů, zastaví i jeden z největších větrných projektů v Česku. Společnost EP Renewables, jež patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), bude nejspíš muset ustoupit od výstavby větrné elektrárny Chomutov s výkonem šedesát megawattů. Nestihne totiž včas získat autorizaci od ministerstva průmyslu a obchodu.

V novele, kterou by měl podle očekávání příští týden schválit Senát, se píše, že na podporu zelené elektřiny dosáhnou jen větrné elektrárny s výkonem nad sto kilowattů, které budou mít ke dni platnosti zákona vydanou autorizaci a investoři je stihnout postavit do konce roku 2015. U menších zdrojů je třeba stavební povolení. Vzhledem k tomu, že novela bude nejspíš platit od října, EP Renewables podle zdrojů obeznámených s projektem nebude mít na vyřízení autorizace dost času.

Firma však bude dál připravovat druhý obří park VTE Moldava o výkonu 54 megawattů. Na něj už má autorizaci a usiluje o stavební povolení. „Projekt VTE Moldava je naší prioritou v oblasti výstavby zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů,“ potvrdil mluvčí EPH Daniel Častvaj. Instalovaný výkon větrných elektráren v Česku se tím zvedne o pětinu.

Nové podmínky ovšem komplikují život také menším investorům. „Máme rozpracované tři projekty, do nichž jsme vložili zhruba patnáct milionů korun. Pro získání stavebního povolení a autorizace nám chybí stanovisko ČEZ o připojení. Už to trvá osm měsíců a nevíme, kdy ho dostaneme,“ uvedl Rudolf Kreisinger, prokurista společnosti Windenergie, jež chce stihnout postavit elektrárny s celkovým výkonem osmi megawattů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím vydalo deset autorizací pro elektrárny s celkovým výkonem 149,5 megawattu, které by měly být uvedeny do provozu letos a příští rok, a řeší dalších sedm žádostí. Jenže ani projekty s autorizací nemusí dvouletou lhůtu pro výstavbu stihnout. Některé z nich ještě nemají stavební povolení. To se může táhnout podle dosavadních zkušeností investorů i několik let.

Dilema starších projektůDilema starších projektů

„Klíčové bude i to, jakou výkupní cenu pro elektřinu z větru na příští rok stanoví Energetický regulační úřad. Zhruba deset investorů už všechna povolení má, ale kvůli vytíženosti dodavatelů by elektrárny nestihli postavit letos s letošní podporou. Tak vyčkávají,“ dodává Michal Janeček, předseda České společnosti pro větrnou energii. Teprve podle
výše podpory pro příští rok se rozhodnou, zda elektrárny nakonec postaví.