Krúpova Arca Capital bojuje o slovinské papírny Paloma

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: ctk

Skupina Arca Capital Pavla Krúpy podala žalobu na rozhodnutí valné hromady akcionářů Palomy, která rozhodla o navýšení kapitálu polským investičním fondem Abris Capital Partners o 15 milionů eur. Hlavním akcionářem Palomy je státní Slovinski državni holding (SDH). Krúpovi se nelíbí, že holding dal při zvyšování kapitálu přednost Abrisu před nabídkou slovenského EcoInvestu miliardáře Milana Fiľa.

„Navrhovaná výše rekapitalizace byla výhodnější o 3,2 milionu eur,“ tvrdí Pavol Krúpa s tím, že nabízená cena za akcii byla vyšší o 21 procent. Podobně se vyjádřil viceprezident EcoInvestu Miroslav Vajs. „Přestože jsme dali cenu vyšší než konkurence, tak jsme nebyli vybráni.“

Podle SDH je za výběr investora odpovědné vedení Palomy. „Proces navyšování kapitálu byl řízen představenstvem Palomy společně s právními a finančními poradci,“ uvádí šéfka komunikace SDH Mojca Meleová. Po zvýšení kapitálu by podle dřívějšího prohlášení holdingu měl Abris dát ostatním akcionářům nabídku na převzetí akcií. Ta se obvykle odvíjí od ceny za většinový podíl, což by Arku poškodilo.

Arca Capital tak proti rozhodnutí podala žalobu. „Soud vydal 5. února předběžné opatření, kterým pod sankcí zakázal realizaci nevýhodného navýšení základního kapitálu,“ říká Krúpa. SDH – jako většinový akcionář Palomy – ovšem očekává, že firma využije všech právních prostředků k ochraně zájmů společnosti.

Průběh jednání valné hromady a její závěry vyvolávají podezření z korupčního jednání

Krúpa zároveň uvažuje, že by postup slovinského státu napadl u Evropské komise kvůli nedovolené státní podpoře. „SDH má všechny potřebné argumenty a dokumenty, které umožní dokázat, že rozhodnutí bylo v souladu s pravidly EU pro státní pomoc,“ kontruje Meleová.

Postup Slovinska a vedení Palomy Krúpa ostře kritizuje. „Průběh jednání valné hromady a její závěry vyvolávají podezření z korupčního jednání,“ dodává s tím, že by se mohlo týkat „polského fondu Abris Capital, případně současného managementu společnosti Paloma a některých slovinských státních úředníků“. SDH podle Meleové dodržuje všechna pravidla řádné péče, průhlednosti, odpovědnosti nebo nezávislosti. O slovinského výrobce hygienických papírových potřeb má nicméně EcoInvest dlouhodobý zájem.

„Je to pro nás strategicky důležitá lokalita. Usilujeme o společnost od roku 1997. Byly tam čtyři tendry, které byly pokaždé zrušené,“ doplňuje Vajs. EcoInvest má dva závody na Slovensku a po jednom v Chorvatsku a Bosně a Hercegovině.