Kuba doufá, že objeví velká naleziště ropy. Pomáhá jí španělský Repsol

ropná plošina - ilustrační foto

ropná plošina - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Španělská energetická společnost Repsol dopravila k břehům Kuby obří ropnou plošinu, která bude severně od Havany hledat ropu. Experti odhadují, že zásoby ropy u břehů Kuby mohou dosahovat pět až devět miliard barelů. Projekt je ale poměrně nákladný a po havárii plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu vzrosty i obavy o ekologickou bezpečnost. Komplikací je i napětí mezi Kubou a USA. První průzkumný vrt už se chystá, zahájení těžby se ale nečeká dřív, než za několik let.

Projekt má ale už teď řadu kritiků, mimo jiné kvůli celkovým nákladům. Navíc kvůli antagonismu mezi Kubou a Spojenými státy bylo nutné zajistit, aby ropná plošina neměla víc než deset procent částí vyrobených v USA. Už i to byl dost těžký úkol, protože specializované firmy na výstavbu ropných plošin jsou hlavně v USA.

„Geologové jsou se svou prací hotovi. Pokud ji odvedli dobře, pak máme i solidní šanci na úspěch,“ řekl mluvčí Repsolu Kristian Rix, jehož citovala agentura AP. Po ukotvení plošiny dělníci začnou s přípravou k zahájení průzkumného vrtu do mořského dna. To bude do několika dnů.

Plošina kotví jen asi 90 kilometrů od floridského Key West, což je i důvod, proč se o plány Kubánců začaly zajímat americké úřady. Zkoumaly, o jakou jde plošinu, kde byla vyrobena a hlavně zda splňuje přísné americké požadavky na bezpečnost. V případě její havárie by totiž byly v ohrožení i výsostné vody Spojených států.

Plošina ke Kubě kvůli embargu plula až z jihovýchodní Asie

V Mexickém zálivu je po havárii plošiny Deepwater Horizon z dubna 2010 několik nevyužitých ropných plošin. Kvůli americkému embargu na obchod s Kubou ale žádná z nich nemohla nabrat směr Kuba. Aby se Repsol vyhnul sankcím, zvolil plošinu Scarabeo-9, na jejíž výstavbě se podílel Singapur s Čínou. Plošinu plula k břehům Kuby devět měsíců, zdolala hned tři oceány a obeplula i Mys dobré naděje.

Velmi nákladná byla už jen přeprava plošiny z jihovýchodní Asie na Kubu, což někteří experti kritizují. Repsol za pronájem plošiny platí zhruba půl milionu dolarů (skoro deset milionů korun) denně.

Američtí inspektoři plošinu minulý týden podrobili u břehů Trinidadu podrobným zkouškám a neměli žádné námitky. Upozornili však, že plošina tím automaticky nezískává žádnou jejich certifikaci. Američtí činitelé na schůzce o energetice, která se v prosinci konala na Bahamách, byli navíc překvapeni vstřícností, jaké se jim dostalo od kubánských kolegů, když se jich ptali na podrobnosti k chystané těžbě.

Kuba věří, že ropa oživí churavou ekonomiku

Kubánští představitelé doufají, že se jim podaří odkrýt rozsáhlé naleziště, aby mohla Kuba zahájit komerční těžbu. Pokud by se to podařilo, země by mohla počítat s novým zdrojem peněz pro státní pokladnu.

To je obzvlášť důležité, protože tamní ekonomika se nikdy zcela nevzpamatovala z rozpadu východních trhů po roce 1990. Kubánská vláda přitom nemá v úmyslu žádat někoho dalšího, zda může s těžbou začít.

„Kuba prochází vlastními změnami bez ohledu na americkou zahraniční politiku,“ řekl americký senátor Dick Durbin, který se tento týden sešel v Havaně s kubánskými činiteli nad otázkami těžby ropy. „Tento objev, anebo potenciální objev, tak ohromného množství ropy by mohl kubánskou ekonomiku dramaticky změnit. A postupně změnit i vztah se Spojenými státy,“ dodal.