Kuba je proti trvalé garanci výkupních cen pro nový Temelín

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Ministerstvo průmyslu a obchodu nesouhlasí s trvalou garancí výkupních cen z plánovaných nových bloků jaderné elektrárny Temelín ani s garancí návratnosti investice. Úřad by byl ochoten nastavit pouze krátkodobý systém, podle kterého by energetická společnost ČEZ dostávala příspěvek od státu v případě nižších tržních cen než dohodnutých a v opačném případě přebytek státu platila. Na Žofínském fóru to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

„Není to garantovaná cena, ale je to ochrana proti krátkodobým výkyvům ceny,“ řekl o možném systému Kuba. Opatření by mohlo sloužit i jako ochrana zákazníka před nárazovým zvyšováním cen. Podle ministra ale není možné takovou podporu udržovat po dobu 20 let.

O garanci výkupních cen elektřiny pro třetí a čtvrtý blok Temelína usiluje ČEZ. Společnost chce zavést takzvaný britský model, podle kterého by v případě nižších cen energie na trhu stát firmě doplácel rozdíl, v opačném případě by ho ČEZ odváděl státu. Podle ČEZ by taková garance od státu na období několika let po spuštění nových bloků Temelína zjednodušila energetické firmě pozici při jednání o prostředcích pro dostavbu jihočeské jaderné elektrárny.

Kuba: Zelené technologie ano, ale až budou konkurenceschopné

Kuba na Žofínském fóru opětovně vyjádřil podporu pro dostavbu Temelína. Podle něj se jaderná energetika může v budoucnosti stát rozhodujícím faktorem pro konkurenceschopnost českých průmyslových podniků.

Naopak další podporu obnovitelných zdrojů energie podle současného systému povinného výkupu a minimálních výkupních cen považuje ministr za nerozumnou. Spíš by prosazoval investice do výzkumu a vývoje zelených technologií, aby se výroba elektřiny z těchto zdrojů stala konkurenceschopnou ve srovnání s klasickými zdroji.