Kypr je blízko těžbě plynu za 30 miliard eur. Obejde se Balkán bez Ruska?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Naděje Kypru, že se z něj stane středomořská plynová velmoc, zase ožily. Konsorcium americké společnosti Nobel Energy a izraelských firem Delek Drilling a Avner Oil oznámilo, že zásoby v části ložiska Aphrodite jsou komerčně využitelné. Pod mořským dnem se skrývá 127 miliard metrů krychlových plynu, která mají podle cen plynu na spotových trzích hodnotu 30 miliard eur. To je skoro dvojnásobek HDP Kypru, na který tvrdě dopadla finanční krize.

Teď musí konsorcium předložit plán těžby a prodeje plynu, oznámilo kyperské ministerstvo energetiky. Jakmile ho kyperská vláda schválí, dostane americko-izraelský spolek těžební licenci. Uvažuje se například o vývozu do Egypta.

Kypr se dostává na pokraj nové éry. Přitom ještě na začátku roku italská společnost ENI a francouzský Total oznámily, že ve svých sektorech plyn nenašly. Vidina příjmů z těžby může pomoci k vyřešení letitého konfliktu mezi kyperskými Řeky a Turky.

Jakmile začaly letos na jaře probleskovat informace, že v Aphrodite by se opravdu mohlo těžit, sešli se po více než půlroce představitelé řecké a turecké části Kypru k jednání o sjednocení ostrova.

Konec závislosti na Rusku
Kolem Kypru je podle některých odhadů až 1700 miliard metrů krychlových zemního plynu. To je čtyřnásobek evropské roční spotřeby. Řecká společnost DEPA už zapsala na unijní seznam prioritních projektů plynovod na Kypr, jehož kapacita by stačila na zásobování Bulharska, Rumunska a Řecka. Balkán by tak přestal být závislý na ruském plynu.

Turci se nicméně bojí, že ložiska, která se nacházejí u jižních břehů ostrova, tak jako Aphrodite, by mohla zůstat mimo jejich kontrolu. Vláda řecké části se nechala slyšet, že z příjmů z těžby budou profitovat obě komunity. Turecko, které drží nad tureckou menšinou ochrannou ruku, v minulosti razantně upozornilo, že nedovolí, aby peníze za plyn shrábli jen Řekové.

Turecko nicméně hraje složitější hru. Ankara se snaží, aby plyn z východního Středomoří proudil novým podmořským potrubím na turecké území. Z něj by se mohl dostávat dál, například do Evropy. Byl by to už třetí zdroj plynu pro EU, nad nímž by Turci měli určitou kontrolu. Přes jejich území povede potrubí ze střední Asie. S Ruskem Ankara jedná o stavbě vysokokapacitního plynovodu přes Černé moře, který by skončil na turecko-řeckých hranicích.