L'Oréal i Lindt. Švýcaři přesunou do Plzně výrobu obalů pro známé značky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarská společnost Stäger Verpackungsgruppe koupila českého výrobce průmyslových obalů Inovac. Pro menší firmu z Rokycan to po dvou dekádách existence znamená zásadní změnu. Podnik se díky švýcarské investici přesune do mnohem větší továrny v průmyslové zóně u Plzně a hlavně rozšíří svůj sortiment. Švýcaři totiž do Česka přestěhují výrobu plastových obalů pro potravinářské a kosmetické společnosti.

Firmě ze Švýcarska podle jejího prohlášení pomůže expanze do Česka posílit tržní pozice ve východní i západní Evropě. Cenu za transakci však nezveřejnila. Martin Pfeifer, jednatel rokycanského výrobce s novým názvem Stäger Inovac Packaging, nicméně prozradil, že se celková investice Švýcarů v tuzemsku, tedy do akvizice a zejména vybavení nového závodu, pohybuje v desítkách milionů korun.

„Velikost současné výrobní plochy v Rokycanech je 600 metrů čtverečních, nové prostory v plzeňském průmyslovém parku Adelardis budou řádově větší. Počítáme tam s plochou kolem pěti tisíc metrů čtverečních,“ sdělil Martin Pfeifer serveru E15.cz. Podle něj se podnik přestěhuje do konce září.

Obaly na bonbony i parfémy

Kromě přesunu do Plzně bude zásadní změnou pro českou společnost i rozšíření sortimentu. Stäger totiž přesune na západ Čech část výrobního programu ze Švýcarska. Inovac, který se dosud specializoval na dodávky pro odběratele z automobilového a elektrotechnického průmyslu, začne nově vyrábět také plastové obaly pro producenty cukrovinek či kosmetiky.

„Půjde o různé plastové blistery, proložky nebo dózy na čokolády či bonbony a také o krabičky na kosmetiku. Tento sortiment jsme zatím nedělali a Švýcaři jsou v něm dobří,“ vysvětlil Pfeifer. Stäger podle něj dodává velkým kosmetickým značkám, jako jsou Christian Dior nebo L'Oréal. V potravinářství patří mezi jeho klienty největší švýcarští producenti cukrovinek včetně Nestlé či Lindt.

Továrna Stäger Inovac Packaging Plzeň CZTovárna Stäger Inovac Packaging Plzeň CZ | Stager Inovac PackagingTovárna Stäger Inovac Packaging Plzeň CZ

Mateřská společnost začne postupně do Plzně přesouvat technologie ze Švýcarska. Podle Pfeifera půjde nejdříve o dva až tři stroje a pak přijdou na řadu další. Firma, která nyní zaměstnává ve výrobě v Rokycanech zhruba deset lidí, bude v Plzni potřebovat až čtyři desítky zaměstnanců.

Adekvátně k tomu stoupnou i roční tržby, které se nyní pohybují kolem 25 milionů korun. „Příští rok plánujeme nárůst na 75 milionů a v dalších letech pak až na 300 milionů korun,“ dodal jednatel.

Pro Stäger Verpackungsgruppe je Inovac už třetí továrnou. Jednu má v domovském Švýcarsku, kde zaměstnává 140 lidí, a další v Anglii. Skupina vykazuje roční tržby v přepočtu zhruba jednu miliardu korun. Český Inovac vznikl podle obchodního rejstříku v roce 1994. Jednu polovinu vlastnili němečtí občané Thomas a Christian Sauerwaldovi a druhou český podnikatel Pavel Drnka.

Více o zahraničních investicích v Česku: