LB Minerals otevře nový živcový lom

lom (ilustrační foto)

lom (ilustrační foto) Zdroj: E15

Těžařská společnost LB Minerals chce u západočeské obce Mutěnín otevřít nový živcový lom. Z něj hodlá firma patřící do skupiny Lasselsberger během pěti let od otevření vytěžit 322 tisíc tun suroviny. „Lom v Mutěníně nahradí stávající ložiska, která se v příštích letech dotěží. Nepůjde o zvýšení současné těžby,“ říká jednatel LB Minerals Ladislav Matoušek.

Lom by firma s ročním obratem přes dvě miliardy korun chtěla otevřít v roce 2015, vyplývá z dokumentace pro posouzení vlivu záměru na životní prostředí EIA. Ročně by se mělo těžit v průměru přibližně 100 tisíc tun živců. Ty se používají při výrobě obkladů, dlažby nebo sanitární keramiky. Toto množství představuje zhruba 30 procent nynější těžby živců společností LB Minerals.

Pro obec Mutěnín bude přínos z lomu mizivý, tvrdí její starosta Josef Pešava. „Spočítali jsme si, že za celou dobu získáme do obecního rozpočtu necelých 400 tisíc korun. Za každou vytěženou tunu dostaneme 1,10 koruny,“ říká Pešava. Místní obyvatelé se nicméně obávají, že těžba poničí jedinou přístupovou cestu k místní vlakové zastávce, která není stavěna pro provoz těžkých vozidel. Po ní by se živec měl vozit do nedaleké úpravny v Poběžovicích. „Jde o krajskou komunikaci, takže chci na situaci upozornit krajský úřad,“ dodává Pešava.

Společnost LB Minerals tvrdí, že na dořešení této otázky je ještě čas. „Půjde maximálně o 16 nakládek denně, reálně spíše o 10 nakládek. Je otázka, do jaké míry se toto může projevit na stavu komunikace,“ argumentuje Matoušek. Celá projektová příprava otevření lomu trvá šest až sedm let.

Náklady na otevření lomu? Prozatím neznámé

Náklady na otevření lomu zatím LB Minerals nechce odhadovat. Bude prý záležet například na způsobu otevření ložiska. Nad ním se vyskytuje orná půda a malý les. „Potřebné pozemky pro realizaci záměru máme zajištěny jako vlastní nebo smluvně se stávajícími vlastníky,“ říká Matoušek.

Těžba v lomu bude rozdělena do dvou bloků. O využití třetí části vytěžitelných zásob firma rozhodne až během otvírky lomu. Kromě hluku nebude mít těžba podle posudku EIA významné dopady na životní prostředí. Na veřejném projednávání záměru minulý týden nicméně obyvatelé projevili obavy také o statiku domů kvůli používání trhavin při odstřelech živců.

Společnost LB Minerals patří k největším těžařům kaolinů, jílů, živců, písků a kameniva v Česku. V loňském roce vytěžila 273 tisíce tun živců. Čtyři pětiny dodala firmám ze skupiny Lasselsberger. Loni společnost hospodařila se ziskem před zdaněním 153 milionů korun při tržbách přes dvě miliardy korun.

Celkem se v Česku vytěží ročně zhruba 450 tisíc tun živců, z čehož se přibližně 170 tisíc tun vyveze do zahraničí.