Levná ropa srazila Seismik do ztráty, firma hledá zakázky v Jižní Americe

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham CC BY 2.0 Flickr

Čtyři roky se česká firma Seismik, která provádí analýzu mikrozemětřesení vyvolaných nekonvenční těžbou ropy a plynu, nesla na vlně amerického břidlicového boomu. S propadem cen ropy a útlumem nových vrtů přišel loni první těžký rok. „Ztratili jsme jednoho velkého amerického klienta. Objem amerických zakázek klesá. Loni jsme se tak poprvé ocitli ve ztrátě,“ říká většinový majitel a šéf Seismiku Leo Eisner. Obrat klesl o 40 procent na zhruba 12 milionů korun.

Letos Seismik čeká další složitý rok. V USA počet nových vrtů, kde se vyvolaná zemětřesení sledují, klesl proti vrcholu z roku 2014 o 80 procent. „Naše práce se uplatní právě v době, kdy je třeba horninu rozpraskat, aby se z ní ropa a plyn uvolnily. Teď bojujeme o udržení dalšího velkého amerického klienta,“ vysvětluje šéf Seismiku.

Eisner a jeho společníci, kteří Seismik založili v roce 2010, se teď snaží najít nové zakázky v jiných částech světa. Před podpisem je už čtvrtý kontrakt na vyhodnocování dat o seismicitě na ropném poli v Kolumbii.

Na 12 milionů korun klesl loni Seismiku obrat.

Stejně jako další velcí světoví hráči se i Seismik snaží dostat do Argentiny. Její břidlicové naleziště Vaca Muerta je zásobami srovnatelné s těmi severoamerickými. Navíc rozvoj tamní těžby podporuje vláda garantovanými výkupními cenami ropy, které jsou nyní na úrovni kolem 68 dolarů za barel. To je o 20 dolarů více, než kolik na světovém trhu stojí ropa typu Brent.

Specializovaný software navíc

Kromě zpracování dat se Seismik chce v Argentině uplatnit i se specializovaným softwarem, který analýzu dat umožňuje. Právě prodej tohoto analytického nástroje by mohl firmě pomoci přežít nadcházející hubená léta. „Už jsme ho úspěšně prodali do Číny nebo Japonska. Důležité bude, aby se nám podařilo získat dlouhodobé kontrakty na údržbu, podporu a aktualizace softwaru,“ říká Eisner.

Nové uplatnění pro své know-how hledá nyní Seismik i v oblasti podzemních zásobníků zemního plynu. Nedávné zkušenosti ze Španělska ukázaly, že i tyto zásobníky by mohly v určitých případech vyvolat lokální mikrozemětřesení.