Levnější energie pomohou velkým průmyslovým firmám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Theodore Scott, Flickr.com (CC BY 2.0)

Elektřina zlevnila na burzách za půl roku o deset procent, ceny zemního plynu spadly o čtvrtinu. Těží z toho firmy, které si zvykly nekupovat energie najednou na celý rok.

Průmyslové firmy letos za energie ušetří. Především velké firmy si už v minulosti zvykly nakupovat elektřinu a plyn postupně a využívat tak aktuálního vývoje cen na burzách. Ty jim už několik měsíců hrají do karet. Menší firmy se zatím zpravidla drží kontraktů s fixními cenami.

„U menších podniků hodně závisí na kvalitě energetického managementu. Postupný nákup vyžaduje průběžné sledování tržního vývoje a pružnou reakci zákazníka. A také vyšší zodpovědnost za rozhodnutí,“ říká Jiří Gavor, ředitel konzultantské společnosti ENA.

Elektřina na letošní druhé až čtvrté čtvrtletí zlevnila o deset procent až na 746 korun za megawatthodinu. Dodávky na poslední kvartál letošního roku a první kvartál roku 2017 na burze zlevnily od začátku roku o čtyři procenta. Zemní plyn od loňského léta zlevnil o čtvrtinu z 550 na 407 korun za megawatthodinu. Kontrakty na dodání plynu na příští kvartály a měsíce spadly jen od poloviny loňského prosince o osm až 10 procent.

Energetický polštář,Energetický polštář, | Repro E15

Energie za burzovní ceny

Velcí obchodníci s energiemi průmyslovým podnikům nabízejí speciální platformy, v nichž mohou energie nakupovat přímo za burzovní ceny. „Využívají ji převážně největší zákazníci s odběrem nad 10 gigawatthodin, kteří tvoří podstatnou část energetického trhu. U elektřiny jde o maximálně dvě stovky zákazníků. U plynu tento nástroj používá nejvýše třicet klientů,“ říká mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Služba je však otevřená všem typům zákazníků. Jako první přišla se softwarovou platformou postupného nákupu energií podle předem stanoveného cenového mechanismu vůči cenám na velkoobchodních trzích společnost RWE.

„Tento druh nákupu u nás v současné době činí zhruba 60 procent prodané energie našim klientům. Produkt používá většina velkých průmyslových podniků a velký podíl středních firem,“ uvádí mluvčí RWE Martin Chalupský. Průmyslu pomůže také pokles příspěvku na obnovitelné zdroje. Největším třebitelům ušetří změna výpočtu stovky milionů.

Elektřina v roce 2016 nezlevnila. O ceně rozhodne tarif