Lobkowicz domlouvá síť minipivovarů v Číně

Ve východočínském městě Tchien-ťin vznikl pivovar s podporou Pivovarů Lobkowicz

Ve východočínském městě Tchien-ťin vznikl pivovar s podporou Pivovarů Lobkowicz Zdroj: ctk

V čínském městě Tchien-ťin byl uveden do provozu první minipivovar, v němž se začalo licenčně vařit pivo z produkce tuzemských Pivovarů Lobkowicz. Pokud se pilotní projekt osvědčí, pátá největší tuzemská pivovarnická skupina počítá s vybudováním celé sítě minipivovarů, a to nejen v Číně.

„České pivo má všeobecně na čínském trhu dobré jméno a Pivovary Lobkowicz jsou na něm již několik let zastoupeny svými výrobky,“ řekl mluvčí pivovarnické skupiny Petr Božoň. „Ačkoli tento projekt odstartoval v Číně, registrujeme podobné poptávky z více zemí,“ dodal.

Pivovary Lobkowicz s výstavem zhruba 850 tisíc hektolitrů ročně zatím nejvíce vyvážejí do Německa, na Slovensko a do Polska. A obří čínský trh vnímají jako velkou šanci.

Na první fázi projektu se Pivovary Lobkowicz přímo finančně nepodílejí. Zajišťují ale vše potřebné pro výrobu piva – tedy především receptury, vstupní suroviny či technologii vaření piva. Součástí licence je i přítomnost českého sládka, který bude osobně dohlížet na výrobu piva i jeho čepování a bude zároveň zaučovat místní personál. Licenčně by se měl v Číně vyrábět zejména ležák Lobkowicz Premium.

„Parametry by měly v maximální míře odpovídat pivu vařenému v Čechách,“ uvedl Božoň. V minulosti do nejlidnatější země světa dodával například Budvar či Pivovar Černá Hora, loni první zásilku s pivem odeslal i menší pivovar Herold Březnice.

Češi se tak snaží využít příklonu Číňanů k dražším pivům vyráběným tradičním řemeslným postupem. Čína totiž zatím podle údajů svazu pivovarů stále nefiguruje ani mezi osmnácti největšími odběrateli českého piva.