Ludvík Baleka: Plyn příští rok zlevní o desítky procent

Ludvík Baleka

Ludvík Baleka Zdroj: Anna Vackova

Kvůli poklesu cen plynu a ropy osekává společnost MND průzkumné práce a odsouvá nové vrty. Posiluje však obchod s plynem. Nedávno také koupila dva německé podzemní zásobníky plynu. „Pokud jde o zisk, podílí se na něm obchod už ze 40 procent. Zbytek pochází z těžby ropy a plynu,“ říká obchodní ředitel MND Ludvík Baleka.

Po loňském prudkém poklesu se cena zemního plynu na burzách začíná stabilizovat kolem 15 eur za megawatthodinu. Už jsme dorazili na dno, nebo je ještě prostor pro další zlevnění?

Trh s plynem je teď hodně nervózní. Hledá správnou cenu, protože ta se pořád odvíjí od cen ropy, kde je příběh úplně stejný. Kdykoli se v poslední době objevila nějaká negativní informace, cena ropy klesla jen málo, zatímco jakákoli pozitivní informace ji výrazně posunula vzhůru. Z toho se dá usoudit, že dno na trhu s ropou neodpovídalo rovnovážné situaci na trhu. Správnou cenu cítí trh výš. Totéž se může stát i u plynu. Ceny zemního plynu s dodáním v příštích letech jsou výše než aktuální ceny. To jsou všechno náznaky, že plyn je příliš levný a mírně podraží.

Proč je vazba na ropu pořád významná, když si už velcí evropští hráči vyjednali s dodavateli, že se ceny budou určovat podle situace na burzách, a ne podle cen ropy?

Vazba na ropu z dodavatelských smluv úplně nezmizela. Jen se zvýšila váha burzovní ceny plynu. Pořád se ale více než z padesáti procent cena plynu odvozuje od ropy.

Hraje nějakou roli, že na evropském trhu je nyní přebytek plynu?

Spotřeba plynu v Evropě klesá. Poslední tři zimy byly teplé, zateplují se domy, nejedou plynové elektrárny. Také se začalo dovážet více zkapalněného zemního plynu (LNG), protože do Asie se dopravuje hodně LNG z Austrálie, což vytlačilo LNG z arabských zemí směrem do Evropy. Plynu je v Evropě více, než se spotřebuje, a hledá se cena, která by tento stav odrážela.

Vazba cen zemního plynu na ropu nezmizela. Jen se zvýšila váha plynu. Pořád se ale cena plynu více než z padesáti procent odvozuje od ropy

Když od loňska spadla cena plynu o třetinu, dá se čekat, že příští topnou sezonu budou domácnosti a firmy platit za plyn o třetinu méně než letos?

S velkou pravděpodobností hraničící s jistotou budou mít domácnosti v roce 2017 plyn levnější až o desítky procent. Většina dodavatelů plynu už hlásí určité snížení cen. I když někteří zlevňují jen své nejdražší produkty a někteří to jen deklarují.

Nenapadlo vás nabídnout koncovým odběratelům produkt, kde by se cena plynu odvíjela od aktuálních cen na trhu, aby v případě velkých propadů cen na burze dosáhli na levnější plyn dříve než za rok?

To je dvojsečná zbraň. Kdyby se trend obrátil a plyn by na burze rychle zdražoval, tito zákazníci by měli problém, protože by platili čím dál víc.

Bylo by ale na zákazníkovi, jestli toto riziko chce podstoupit.

Ano, ale my přece jen dáváme přednost zajištění zákazníků s ročním předstihem. Je to alchymie. Bude letos plyn ještě levnější, nebo ho mám pro zákazníka na další zimu zajistit už teď? Stejné dilema řešili obchodníci i loni na jaře. Nikdo následný propad nepřepokládal. Takže většina slušných dodavatelů plyn nakoupila za tehdejší ceny.

Pořád zdůrazňujete, že jste už letos mohli v zimě zlevnit díky vlastní těžbě. Jakou výhodu z toho máte?

Výhoda vlastní těžby spočívá v tom, že když máte relativně hodně plynu, jehož prodej nemáte díky dobrým výkonům těžby ještě zajištěný, můžete ho velmi rychle a jednoduše použít ke zlevnění ceny koncovým zákazníkům. Proto jsme letos nemuseli čekat, až plyn nakoupíme levněji na další období.

Jak velká část nezajištěného přebytku pokrývá spotřebu vašich zákazníků?

Dodávky plynu pro naše zákazníky z řad domácností máme plně pokryty vlastní těžbou. Pro domácnosti tak alokujeme zhruba čtvrtinu vytěženého plynu, zbylé tři čtvrtiny prodáváme na velkoobchodním trhu.

Bude to platit i letos, když jste oznámili, že letošní těžba by měla být o 22 procent nižší než loni?

Omezujeme především výzkum a hledání nových ložisek. Zastavili jsme těžbu v jednom vrtu, kde už je těžba při stávajících cenách ztrátová. Ale i při nižší těžbě budeme mít pořád část vlastního plynu vyčleněnou pro naše zákazníky.

Ludvík BalekaLudvík Baleka|Anna Vackova

Omezí snižování investic do průzkumu budoucí možnosti těžby?

Loni a předloni jsme dělali geologické průzkumy a teď data zpracováváme. Utlumujeme investice do nových vrtů, protože zvažujeme, jestli se je vyplatí vyvrtat nyní při stávajících cenách plynu a ropy. Tyto investice tak jen odkládáme. Podle toho optimalizujeme počet pracovníků, kteří se zabývají vrtáním, průzkumem a geologií.

Naberete tyto lidi zpátky, až ropa a plyn zase budou stát víc?

Upravujeme stav zaměstnanců tak, abychom mohli vrtání a průzkum obnovit, jakmile cena ropy zase přesáhne 50 dolarů za barel. Když stála ropa 120 dolarů, brali jsme více lidí, než bylo ve skutečnosti potřeba.

Kdy se vám vyplatí navrtat nová ložiska plynu?

Až se cena plynu dostane ke 20 eurům za megawatthodinu.

Sázeli jste také na těžbu na Ukrajině. Tam se aktuální situace na trhu do vašich plánů nějak promítla?

Na Ukrajině těžíme a připravujeme nový vrt. Ale původně jsme plánovali více vrtů. Ty jsme odsunuli. Pomáhá nám, že náklady na Ukrajině jsou nižší než v Česku.

Jak se za poslední rok změnil ukrajinský plynárenský sektor?

Když Ukrajina přišla o východní část, která byla hodně průmyslová, tak ztratila velkou část spotřeby plynu. Takže jsou měsíce, kdy se na Ukrajině vytěží víc plynu, než kolik se spotřebuje.

Co to pro vás znamená?

Musíme se víc ohánět, abychom náš plyn prodali.

Nedávno jste koupili dva německé podzemní zásobníky plynu. Proč, když se zásobníky v dnešní době jen horko těžko drží nad vodou?===== =====

Zásobníky jsou životně závislé na rozdílech cen plynu na léto a na zimu, které v loňském roce byly extrémně nízké. Pohybovaly se kolem 1 až 1,20 eura za megawatthodinu.

Letos to není o moc lepší…

O málo. Teď jsme na úrovni kolem 1,80 až 2 eur, což je pořád žalostně málo, aby se zaplatil provoz a investice. Ale třeba nízká cena plynu zásobníkům pomáhá. Protože když nakupujete plyn a vtláčíte ho do zásobníku, tak si na to nepotřebujete půjčit tolik peněz. To zlevňuje náklady na financování.

Takže letos budou zásobníky plnější než loni?

V Německu je už teď naplněnost zásobníků nad 50 procenty kapacity. Přes zimu se z nich méně vytěžilo a už se do nich nový plyn vtláčí.

Budete kupovat další zásobníky?

Díváme se na možnosti, ale nikdo zatím neprodává za takových podmínek, aby to byla dobrá investice.

Jaký mají obchod a zásobníky podíl na celkovém byznysu?

Obchod s plynem a elektřinou loni převýšil obrat z prodeje těžby ropy a plynu přibližně devětkrát. Je nutno dodat, že obchod generuje nízké marže. Pokud jde o zisk, podílí se obchod na něm už ze 40 procent. Zbytek pochází z těžby ropy a plynu. Retailové aktivity v současnosti ještě dotujeme.

Loni jste tvrdil, že na konci roku 2016 chcete mít 20 tisíc zákazníků. Povede se to?

Ano, už teď od MND odebírá více než 14 tisíc zákazníků plyn a skoro sedm tisíc zákazníků elektřinu. Plánujeme přírůstek kolem tisíce odběrných míst plynu za měsíc, takže na konci roku budeme mít více než 20 tisíc odběratelů plynu.

Plynu je v Evropě více, než se odebere, a hledá se cena, která by tento stav odrážela. Spotřeba v Evropě klesá, a také se více dováží zkapalněný plyn.

Ludvík Baleka (46)
Vystudoval Vysoké učení technické v Brně. V roce 1996 nastoupil do Severomoravské energetiky. V letech 2003 až 2007 působil v Pražské teplárenské jako vedoucí odboru Energetické obchodování. Od roku 2007 pracoval v Bulharsku na postu obchodního ředitele ČEZ Bulgaria a jako člen představenstva ČEZ Trade Bulgaria. V roce 2011 nastoupil na pozici obchodního ředitele Moravských naftových dolů. V květnu roku 2015 byl zvolen místopředsedou rady Českého plynárenského svazu.