Maďarskou opozici zajímá, kolik bude stát převzetí plynu od E. ON

Plynovod Gazela

Plynovod Gazela Zdroj: ctk

Maďarské opoziční strany stále hlasitěji žádají konkrétní údaje o koupi dvou plynárenských kapacit od německého gigantu E. ON. Jde o vysoce ztrátovou společnost E. ON Trade (obchod) a vysoce ziskovou E. ON Storage (skladování). Cena je stále neveřejná, i když kolující spekulace o sumě 800 milionů eur premiér Viktor Orbán označil za „nepříliš nereálné“.

Kupní smlouva ještě definitivně podepsaná nebyla a ze záležitosti se stal vnitropolitický spor. Opozice podezírá vládu ze zpronevěry a z „prošustrování“ veřejných peněz. A táže se: k čemu vůbec vládě bude síť plynovodů a zásobníky?

Kabinet tvrdí, že díky nákupu bude určujícím hráčem na tomto trhu, a bude tedy moci snižovat ceny, které dosud přinášely profit zahraniční firmě, přičemž statisíce maďarských rodin má problémy se zaplacením režijních nákladů. Vláda od nového roku předepsala desetiprocentní povinné snižování těchto nákladů každé firmě, která dodává domácnostem plyn, elektřinu a teplo. Avizuje i další osekání měsíčních plateb, na kontrolu dodržování těchto opatření vytvořila dokonce centrální orgán.

„Lidé se těší, protože už na lednových účtech byla suma nižší o deset procent a vidina dalšího snižování režijních nákladů zvětšuje tábor sympatizantů s vládou, tedy se stranou Fidesz v předvolebním roce,“ konstatuje mluvčí opoziční socialistické strany s tím, že kabinet si za veřejné peníze kupuje voličskou přízeň.

Vláda však hovoří o zajištění energetické bezpečnosti země, když bude vlastníkem sítí a zásobníků plynu. Navíc počítá s tím, že na období, které začne po roce 2015, vyjedná s Gazpromem lepší ceny. O tom ale pochybuje vícero analytiků. Podle jejich názoru měl německý gigant při jednání o cenách mnohem silnější pozici než celé Maďarsko či premiér Orbán osobně.

Předseda vlády byl v závěru ledna v Moskvě, a po návratu se tvářil tajnosnubně. Za příznivější ceny plynu v budoucnosti mohl ruské straně nabídnout jedině rozšíření a rekonstrukci jaderné elektrárny Paks (investice v hodnotě deseti miliard dolarů). Komentátoři však varují, že to není ta pravá cesta k posílení energetické nezávislosti, naopak – po plynu bude definitivně v ruských rukou i atom.

Proč E. ON prodává?

Němci kývli na prodej v důsledku série vládních opatření a hlavně nových daňových nápadů, které potvrzují, že vláda se na energetický sektor dívá jako na „dojnou krávu“. Jako „drsné“ se hodnotí například zdaňování veřejných sítí (tedy i plynovodů) pod zemí ve výši 125 forintů za běžný metr. Další silnou motivací E. ON může být snaha získat prostředky na konsolidaci firmy a na asijskou expanzi. Před maďarským prodejem se společnost zbavila svých podílů na Slovensku.