Malé vodní elektrárny zase dostanou podporu, ale jen na tři měsíce

Malá vodní elektrárna v Benátkách nad Jizerou.

Malá vodní elektrárna v Benátkách nad Jizerou. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Šedesátka malých vodních elektráren, které letos byly finančně na suchu, se konečně dočkají podpory. Energetický regulační úřad už pro ně připravuje cenové rozhodnutí, podle něhož by nejpozději od října mohly za vyrobenou elektřinu opět podporu dostávat.

„Na konci tohoto, nebo začátkem příštího týdne pustíme cenové rozhodnutí do konzultačního procesu. Ten by měl trvat jen pět dnů. Pak cenové rozhodnutí vydáme,“ říká René Neděla, který na ERÚ zodpovídá za sekci regulace.

Problém se týká malých vodních elektráren, které prošly rekonstrukcí mezi podzimem 2013 a koncem loňského roku. Ještě loni podporu pobíraly, jenže letošní novela zákona o podporovaných zdrojích je zařadila mezi zdroje uvedené do provozu v roce 2016. Pro ně ERÚ podporu odmítl vypsat, dokud Evropská komise novelu a v ní obsaženou veřejnou podporu neschválí. Přišly tak o desítky milionů korun.

Brusel podporu pro nové elektrárny odsouhlasil v srpnu. Jenže ERÚ neplánuje, že by vodním elektrárnám přiznal podporu zpětně od začátku roku. „Platí, že podporu lze vyplácet až od souhlasu Komise,“ vysvětluje Neděla.

Provozovatelé elektráren teď sází na změnu zákona, kterou připravuje ve spolupráci s Cechem malých vodních elektráren ministerstvo průmyslu a obchodu. „Jednak zruší ustanovení, že na modernizované elektrárny se hledí jako na připojené až od roku 2016. Jednak jim zaručí zpětnou výplatu podpory i za letos vyrobenou elektřinu,“ tvrdí Vladimír Zachoval, předseda výboru Cechu MVE. Jenže novela ještě nedorazila do parlamentu. Nejdříve se proto majitelé elektráren budou moci k ušlému výdělku dostat příští rok.

Nejvíce na nevypsání podpory dosud tratí Povodí Ohře a Povodí Vltavy, které mají několikamegawattové elektrárny na dolních tocích řek. Ztrátu za letošek vyčíslily na 190 milionů korun. Elektrárny sice vyrábějí, ale elektřinu prodávají za cenu na burze, která je zhruba třikrát nižší než podpora, na níž byly dosud zvyklé.

To nabouralo plány i majitelům menších elektráren, kteří si na rekonstrukce vzali úvěr a nyní ho musejí splácet. „Teď se řeší, jakým způsobem novelu co nejrychleji schválit. Buď se půjde cestou senátního návrhu, nebo rychlejší cestou, kdy novelu předloží některý z poslanců,“ dodává Zachoval.