Manažery Mostecké uhelné čeká další stíhání, našly se nové důkazy

Mostecká uhelná společnost

Mostecká uhelná společnost Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Ministerstvo financí rozšířilo trestní oznámení v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Úřad nově argumentuje tím, že obvinění firmu kontrolovali už o rok dříve, než veřejně prohlašovali. Tato informace, která prý měla zásadní význam pro výši nabízené kupní ceny zaplacené ČR za její majetkový podíl ve firmě a také vliv na rozhodování české vlády, však podle žalobce i advokátky obviněných není nová.

Bývalí manažeři a majitelé MUS Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus byli loni v červnu obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Údajně z firmy vyvedli přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Loni v říjnu jim pak přibylo obvinění z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce obvinění vylákali od ČR akcie za zjevně nepřiměřenou kupní cenu, a způsobili tak státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

„Obvinění měli MUS pod kontrolou již v dubnu 1998, tedy o více než jeden rok dříve, než veřejně deklarovali,“ napsal v tiskové zprávě mluvčí úřadu Ondřej Šrámek. Připomněl, že právě tato skutečnost může výrazně ovlivnit i spor vedený ve Švýcarsku.

ČR bude mít totiž nárok na navrácení zablokovaných peněz, jen pokud se prokáže, jaký majetek má být Česku vrácen. „V daném případě se tak zejména jedná o prokázání, že ve Švýcarsku zadržené peněžní prostředky jsou přímým výnosem obžalovaných za akcie, které podvodným jednáním vylákali od ČR v roce 1999 za zjevně nepřiměřenou kupní cenu,“ dodal Šrámek.

Žalobci to tvrdili už o rok dříve

Podle žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petra Šeredy se však s touto informací pracuje již dlouho. „Je to podstata druhého skutku, pro které bylo zahájeno trestní stíhání již v loňském roce, jde o podvod při privatizaci firmy. Už tehdy jsme tvrdili, že majorita byla už o rok dříve,“ řekl Šereda, který má kauzu MUS na starosti. Uvedl, že rozšíření trestního oznámení nebylo dosud na státní zastupitelství doručeno.

S údajně novými skutečnostmi je již bezmála rok seznámena i právní zástupkyně obžalovaných Zelinková, která proto považuje dnešní vyjádření ministerstva financí za naprosto nepochopitelné. „Tvrzení, že obvinění ovládali společnost o rok dříve, než veřejně deklarovali, je již obsaženo v usnesení o zahájení trestního stíhání z listopadu loňského roku. Těmito informacemi se tedy Policie ČR zabývá již řadu měsíců,“ sdělila ČTK.

Ministerstvo rozšířilo trestní oznámení také na základě výsledků mezinárodní právní pomoci z Ostrova Man, která se zaměřila na toky prostředků a přesuny akcií v letech 1997-2003. „V rámci této pomoci měla Česká republika možnost prostudovat více než 50 tisíc stran spisů,“ doplnil mluvčí.

Rozsudek ve Švýcarsku padne ve čtvrtek

Mezi obviněnými byl i miliardář Luboš Měkota, který však letos v březnu zemřel. V souvislosti s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS byl kvůli údajné korupci obviněn také exnáměstek ministerstva průmyslu Robert Sýkora a zbrojař a lobbista Pavel Musela.

Privatizací MUS se zabývá i švýcarská justice. Soud s pěticí obžalovaných bývalých manažerů a Belgičanem Jacquesem de Grootem začal v Bellinzoně v květnu, rozsudek má být vynesen tento čtvrtek. Prokuratura manažerům navrhla pětileté nepodmíněné tresty a vysoké pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Pro Belgičana chce dvouletý podmíněný trest. Všichni obžalovaní požádali o zproštění viny ve všech bodech a o uvolnění finančních prostředků zablokovaných ve Švýcarsku.

Češi musí prokázat původ zadržených peněz

Mluvčí ministerstva financí dnes připomněl, že česká větev vyšetřování ovlivňuje i spor vedený ve Švýcarsku. ČR bude mít totiž nárok na navrácení zablokovaných peněz, jen pokud se prokáže, jaký majetek má být Česku vrácen. „V daném případě se tak zejména jedná o prokázání, že ve Švýcarsku zadržené peněžní prostředky jsou přímým výnosem obžalovaných za akcie, které podvodným jednáním vylákali od ČR v roce 1999 za zjevně nepřiměřenou kupní cenu,“ uzavřel.

MUS vznikla v roce 1993 spojením bývalých státních podniků Doly a úpravny Komořany, Doly Ležáky a Doly Hlubina. Část akcií firmy byla privatizována v rámci druhé vlny kuponové privatizace, další část akcií stát rozdal městům a obcím. Státu tak zůstal zhruba 46procentní podíl, který držel prostřednictvím Fondu národního majetku. V květnu 1998 stát ztratil nad MUS kontrolu. Doly ovládla neprůhledná americká společnost Appian Group, která skoupila volně dostupné akcie MUS prostřednictvím firmy Investenergy. V červenci 1999 vláda prodala Investenergy, respektive Appian Group zbylý státní podíl v dolech za 650 milionů korun.