Mattel recykluje barbíny. Nechává si posílat staré hračky a vyrábí z nich nové

Mattel chce recyklovat staré hračky.

Mattel chce recyklovat staré hračky. Zdroj: Profimedia.cz

Recyklační program Mattel PlayBack bude zpočátku fungovat pouze ve Spojených státech a v Kanadě.
Barbie šla během pandemie na dračku.
Nový program Mattel PlayBack cílí především na děti z devadesátých let, které mají u rodičů schované bedny s hračkami.
4
Fotogalerie

Kalifornský výrobce hraček se vydal cestou udržitelného rozvoje, když spustil pilotní program Mattel PlayBack. Snaží se získat zpět staré hračky, které využije na výrobu nových. Program chce vyzkoušet nejprve ve Spojených státech a v Kanadě.

Právě spuštěná kampaň cílí především na děti z devadesátých let, které teď mají ve sklepech a na půdách u rodičů plné bedny panenek Barbie a dalších hraček od Mattela. Programu se mohou účastnit tak, že navštíví web společnosti Mattel, vytisknou si přepravní štítek, hračky zabalí a pošlou je společnosti.

Firma hračky roztřídí podle jednotlivých materiálů, jež pak poslouží k výrobě nových hraček. Materiály, které tak nelze recyklovat, budou buď rozloženy na jednodušší složky pro výrobu jiných plastových produktů, nebo poslouží k výrobě energie.

„Recyklované materiály se jednak nedostávají na skládky, jednak v duchu cirkulární ekonomiky zvyšují celkovou efektivitu produkce,“ uvedla pro CNN Business Pamela Gill-Alabaster, globální vedoucí oddělení pro udržitelnost ve společnosti Mattel.

Mattel chce prostřednictvím nového programu přispět k zařazení firmy mezi ty, které se vydaly cestou udržitelného rozvoje. Společnost se ostatně už dříve zavázala, že do roku 2030 bude u všech svých výrobků používat jen stoprocentně recyklované, recyklovatelné nebo biologicky rozložitelné plasty. Zatím do programu Mattel PlayBack zahrnula tři obchodní značky, Barbie, Matchbox a MEGA.

Pandemie vyvolala neočekávaný vzestup poptávky po hračkách. Rodiče se už více než rok dennodenně starají o své děti, v podstatě nahrazují školky a veškeré vyžití v nich. Proto také dětem nakoupili více hraček – a tedy plastu, potenciálního budoucího odpadu.