Miliardář Krúpa vysází větrníky v Rumunsku

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Investiční skupina Arca Capital miliardáře Pavola Krúpy připravuje miliardovou investici do rumunských větrných parků. „Máme rozpracovaný projekt větrných elektráren o výkonu 144 megawattů, který má financovat čínská banka,“ řekl deníku E15 Krúpa a dodal: „Ohodnocení celé investice je 250 milionů eur, tedy zhruba 6,9 miliardy korun.“ Projekt a místo připojení větrných elektráren chce skupina Arca koupit od italského energetického kolosu Enel.

„Projekt je ve fázi, kdy jsou odsouhlasena veškerá povolení,“ potvrdil Krúpa.

Arca Capital se nebojí investovat v Rumunsku, přestože místní vláda omezila podporu větrných elektráren v podobě takzvaných zelených certifikátů. „Už je to změněné a vše už děláme právě na základě nových podmínek,“ potvrzuje Krúpa. „Oceňujeme projekt na nejnižší možnou odkupní cenu zelených certifikátů a vychází nám to, protože budeme mít čínského dodavatele, který má levnější technologii.“

V současnosti tak projekt závisí na výsledcích jednání s čínskou bankou. Kvůli jejím požadavkům nyní Arca usiluje podle Krúpy o získání bankovní nebo velké korporátní garance. Čínská strana by se tím „pojistila“ například proti tržním a legislativním rizikům celého projektu.

Zájem měl i ČEZ

Podnikatel Krúpa nebude prvním investorem, kterého přilákaly rumunské větrné parky. Větrné elektrárny o výkonu 600 megawattů již v zemi vlastní polostátní energetický holding ČEZ. A Arca Capital proslula v poslední době zejména transakcí právě s ČEZ. Skupina odkoupila nároky akcionářů distribuční společnosti Severomoravská energetika, kteří u soudu zažalovali výši vyrovnání, kterou ČEZ nabídl drobným podílníkům při jejich vytěsnění z distribuční firmy.

Polostátní gigant se však nakonec s minoritními akcionáři zastoupenými Arkou dohodl na smíru. Vyhnul se tak hrozbě, že by nároky vznesli další akcionáři, mezi nimiž byla i francouzská energetická společnost EdF.

Na dohodě o smíru vydělal fond investiční skupiny Arca Capital Global Equity stamiliony korun. Policie ale celou transakci začala prošetřovat a peníze fondu zmrazila. Transakce s ČEZ byla ale podle slovenského investora naprosto v pořádku. Fond má navíc podle Krúpy auditora KPMG a depozitářem je Česká spořitelna. Správcem fondu je společnost Avant. Skupina Arca je známá rovněž obchodem s bývalým českým premiérem Stanislavem Grossem, od něhož koupila třetinu obchodníka s energiemi Moravia Energo.

Gross prodal skupině Arca zmíněné akcie za více než sto milionů korun. Arca je následně prodala většinovému akcionáři Moravia Energo miliardáři Tomáši Chrenkovi. A to ještě předtím, než firma zkrachovala.