Ministerstvo chce výjimky pro měřidla tepla, musí se shodnout s Komisí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka

Vyhlášku upravující povinnost instalovat měřidla tepla v bytech by mohlo ministerstvo průmyslu vydat asi za tři měsíce. Podmínkou je, že se podaří s Evropskou komisí dojednat výjimky pro případy, kdy se měřidla nebudou muset instalovat. Jednání s komisí se má uskutečnit v pátek. Dnes to v Senátu řekla náměstkyně ministerstva pro energetiku Lenka Kovačovská. Změnu ve vyhlášce není možné připravit bez předchozího souhlasu s komisí, dodala.

Problémem s povinnou instalací měřidel se dnes zabýval senátní výbor pro územní rozvoj. Podle současného znění zákona, které Parlament schválil loni, se měřidla nebudou muset montovat tam, kde se nevyplatí. Ministerstvo průmyslu již dříve zadalo Českému vysokému učení technickému v Praze vypracovat studii, která má určit právě to, kde se měřidla vyplatí, a kde nikoliv.

„Vyhláška bude připravovaná teprve v návaznosti na nadcházející jednání s Evropskou komisí,“ řekla náměstkyně. Na základě studie chce žádat o konkrétní výjimky. Jde například o sálavé otopné systémy. „Tam, kde máte vytápění v podlaze, ve stropě nebo ve zdech,“ uvedla.

Dále jde o víceúčelové budovy, kde jsou současně třeba kanceláře, restaurace, nákupní centra a nelze oddělit jednotlivé koncové uživatele, nebo jsou v jednotlivých částech stavby různé instalace, na které není možné instalovat měřící systémy, řekla Kovačovská.

Malé domy se starými kotly

Domnívá se také, že se před Evropskou komisí podaří obhájit výjimku pro menší bytové domy. Jde o domy, které mají třeba osm bytových jednotek a v nichž je starý kotel, kde se nedá regulovat výkon, a zároveň v bytových jednotkách nejsou na radiátorech ventily k regulování teploty.

Předseda výboru Miloš Vystrčil (ODS) poukazuje na to, že vyhláška dosud není, ačkoli ji ministerstvo podle něj garantovalo nejpozději pro druhé pololetí loňského roku. Ukazuje se podle něj také, že současný systém měření tepla upravený nynější vyhláškou není zcela odpovídající a měřidla nemusí odrážet skutečnost.

„Jestli jsem, nebo nejsem spokojen, se ukáže podle toho, jak ta jednání budou pokračovat. Pokud to bude za tři měsíce, tak si myslím, že dnešní setkání účel splnilo,“ řekl Vystrčil. „Pokud to bude zase ne za tři měsíce, ale za šest nebo devět měsíců, tak potom nevím už, co máme dělat,“ dodal.

**