Mládek: Dostavbu Temelína ČSSD podporuje, je to prorůstové opatření

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Dostavba jaderné elektrárny Temelín by se mohla stát vhodným prorůstovým opatřením, které podpoří růst zaměstnanosti v Česku. Na brífinku česko-ruského Konsorcia MIR.1200, které se o dostavbu Temelína uchází, to řekl stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD). Konsorcium představilo novou společnost Nuclear Power Alliance, která by v případě jeho vítězství v tendru byla zodpovědná za realizaci stavby jihočeské elektrárny.

„Můžu deklarovat za sociální demokracii, že jednoznačně podporujeme dostavbu Temelína,“ prohlásil Mládek. Podle něj je na potřebě dostavby Temelína shoda i mezi ostatními parlamentními stranami. Mládek nicméně připustil, že projektu nenahrávají současné ceny elektřiny. Podle něj je třeba vyřešit otázku případných garancí výkupní ceny elektřiny z nových temelínských bloků, aby nezvýšily deficit státního rozpočtu a zároveň nepoškodily domácnosti.

O dostavbu Temelína se uchází česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská firma Westinghouse. Společnost ČEZ, která tendr zadala, vede s oběma uchazeči jednání o vylepšení jejich nabídek, vítěze tendru by chtěla vyhlásit na podzim. O projekt měla zájem ještě francouzská společnost Areva, tu ale ČEZ loni v říjnu z výběrového řízení vyřadil.

Předseda představenstva nově založené společnosti Nuclear Power Alliance (NPA) Josef Perlík uvedl, že podnik ještě letos vytvoří pracovní místa pro 60 vysoce kvalifikovaných odborníků, v případě úspěchu v tendru by se počet zaměstnanců zvýšil zhruba na tisícovku.

Perlík také podotkl, že fungování NPA by nemělo skončit temelínským tendrem. Společnost se bude snažit nabízet dodavatelský řetězec, který vytvořila pro stavbu jihočeské elektrárny, i pro další jaderné projekty v tuzemsku a v zahraničí.

V NPA mají podíl všichni tři členové Konsorcia MIR.1200. Škodě JS patří 34 procent společnosti, ruské firmy Atomstrojexport a Gidropress, které jsou dceřinými firmami státní společnosti Rosatom, vlastní 51 a 15 procent akcií.

Společnost Westinghouse uvedla, že žádnou obdobnou firmu pro potřeby temelínského tendru zakládat nehodlá. „Westinghouse nemá potřebu ovládat nebo vlastnit české firmy, našim klíčovým českým partnerům dáváme volnost při výběru jejich českých subdodavatelů. V rámci naší nabídky nepotřebujeme vytvářet další úrovně řízení, které by podléhaly schválení zahraničního vlastníka, či jak je tomu v případě našeho konkurenta, zahraniční vlády,“ sdělil ČTK výkonný ředitel Westinghouse v ČR Pavel Janík.

Konsorcium MIR.1200 dnes také oznámilo podpis dodavatelských smluv se společnostmi Sigma Group, ZVVZ Enven Engineering a OSC. Dohody stanovují konkrétní rozsah prací v případě vítězství konsorcia v tendru a umožňují konsorciu kontrolovat, s jakými subdodavateli by tyto firmy uzavíraly smlouvy. Už dříve konsorcium podepsalo podobné dohody například s firmami ÚJV ŘEŽ, ZAT nebo I&C Energo. Celkově slibuje Konsorcium MIR.1200, že české firmy se budou podílet na 70 procentech hodnoty zakázky.

Vysoké zapojení českých podniků slibuje také Westinghouse. Společnost uzavřela dohody o spolupráci se zhruba 150 českými podniky, které by se v případě vítězství americko-japosnké nabídky na dostavbě Temelína podílely.