Mládek na Ukrajině: Spíše jsme vyřešili tranzit ropy než plynu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: CTK

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se po dnešním jednání s ukrajinským ministrem energetiky a uhelného průmyslu Volodymyrem Demčyšynem cítí uspokojen spíše ohledně tranzitu ruské ropy přes Ukrajinu než zemního plynu. V minulosti kvůli rusko-ukrajinským sporům přitom došlo k výpadkům dodávek ruského plynu i k evropským odběratelům. Sám Demčyšyn zdůraznil, že Ukrajina je spolehlivý partner rovněž v tranzitu plynu. Přes Ukrajinu získává Česko asi tři čtvrtiny dodávek této suroviny.

„Pokud jde o plyn, tak se snad vyřeší problém, aby bylo řádné měření předávaného plynu na rusko-ukrajinské hranici, které v minulosti bylo předmětem sporu. Stále jsme však nedostali úplně přesné datum, odkdy by tak mělo být,“ řekl Mládek. „Je žádoucí, aby tomu bylo co nejdříve, protože je to věc, od které se odvíjí mnoho dalších, a to i složitějších,“ dodal.

„Potvrdili jsme, že v tranzitu jsme kvalitní, průzračný a předvídatelný partner,“ řekl Demčyšyn. Potvrdit to má i komise pro monitoring přepravy ruského plynu, která podle něj již začala působit pod záštitou Evropské unie. „Ukrajina je spolehlivý partner. Nebereme plyn z tranzitních plynovodů, jak bohužel v minulosti zaznělo od našich ruských kolegů,“ zdůraznil. „Zdá se mi, že problémy se přehánějí. Systém tranzitních plynovodů funguje, ale letos se plánuje využití jen ze 30 procent, což není rozumné,“ poznamenal ukrajinský ministr. Dodal, že kdyby se otázka přepravy plynu zbavila politiky a řešila se čistě ekonomicky, bylo by jasné, že nemá smysl stavět nové plynovody obcházející Ukrajinu.

Mládek považuje za zjednodušení myšlenku, že situace na Ukrajině by mohla být argumentem pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín. „Máme aktualizaci státní energetické koncepce, podle níž jaderná energetika bude hlavním zdrojem. Samozřejmě nejistota ohledně dodávek a ceny plynu (…) vede k tomu, že plyn nebude mít takový podíl, jak se původně předpokládalo,“ dodal.

Ukrajinský ministr připomněl, že i Česko se podílí na dodávkách plynu Ukrajině, alespoň pokud jde o přepravu plynu, který Ukrajina nakupuje od Slovenska. „Velice si této pomoci české strany ceníme, i když přímo neobchodujeme,“ řekl Demčyšyn. Doufá také v podporu evropských partnerů, včetně Česka, při nastávajících jednáních o nákupu ruského plynu na letní období.

Spolupráce v jaderné energetice

Perspektivně Demčyšyn vidí možnosti spolupráce s českými firmami v jaderné energetice. Zatím vítá zájem českých investorů o ukrajinský program malých projektů při úsporách plynu a při jeho nahrazování jinými palivy, zvláště vzhledem k nejméně dvojnásobné energetické náročnosti vytápění ukrajinských obydlí oproti Evropě. Šanci by prý Češi mohli mít i ve velkých projektech v ukrajinské energetice, se zajištěným financovaním zahraničními bankami; Demčyšyn ale zároveň připustil, že devalvace hřivny zvýhodňuje v těchto soutěžích spíše ukrajinské firmy. „Je ale mnoho oblastí, kde dovoz nedokážeme nahradit,“ upozornil.

Český vývoz na Ukrajinu se v uplynulém roce meziročně propadl o více než třetinu, a tak jedním z hlavních motivů Mládkovy cesty do Kyjeva je i snaha o návrat českých firem na ukrajinský trh.