Mládek: OKD budeme řešit s jejich manažery, musí ale mít podporu věřitelů

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: ctk

Plán restrukturalizace černouhelné společnosti OKD je na vedení společnosti. Vyplývá to z jednání ministrů průmyslu, financí a práce s vedením firmy a věřiteli. Stát nabídl, že je ochoten koupit za jednu korunu důl Frenštát, ve kterém se nikdy uhlí netěžilo. Mají také vzniknout dva vyjednávací týmy se zástupci státu i firmy. Jeden z nich má jednat o reorganizaci společnosti, druhý pak o Frenštátu. OKD, kterou vlastní společnost New World Resources (NWR), má existenční problémy.

„Jasně jsme řekli věřitelům a akcionářům, že to oni musí podniknout kroky k restrukturalizaci a vylepšení hospodářských výsledků společnosti,“ uvedl po jednání ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jak přesně bude restrukturalizace vypadat, je podle něj dotaz na zástupce společnosti. „Jsou tam věřitelé a ti se nemůžou tvářit, že s tím nic neudělají, a my jako stát přijdeme a vše vyřešíme,“ uvedl Babiš. O částce čtyř miliard korun, kterou údajně NWR požadovala v prosinci, se podle něj dnes nejednalo.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že členy nových vyjednávacích týmů mají být jak zástupci vlády, tak zástupci firmy. U reorganizace společnosti má jít o zhruba sedm lidí z každé strany, tým zabývající se Frenštátem má být menší. Babiš dodal, že kdo konkrétně má za stát i firmu jednání dále vést má být jasno do příštího úterý.

Zástupci NWR, OKD i věřitelů odmítli při odchodu z jednání dnešní schůzku jakkoliv komentovat. „Jsme rádi, že jednání proběhlo,“ uvedl pouze jeden z věřitelů, kterých se na jednání dostavilo zhruba 15.

Moravskoslezská tripartita už hledá volné kapacity ve svých firmách. Jsme někde na čísle 1500 až 2000 pracovních míst

Odpoledne se na ministerstvu průmyslu podruhé sešla k OKD pracovní komise, kterou kromě zástupců zmíněných ministerstev tvoří mimo jiné i zástupci odborů, zaměstnavatelů nebo kraje. „Probírali jsme především další scénáře. Dohodli jsme se, že je nutné pracovat i na scénářích, že nějaká reorganizace nebude,“ uvedl po jednání komise Mládek. „V případě, že firma OKD vyhlásí masové propouštění, tak se vrátíme k dobrým zkušenostem mého úřadu z 90. let při restrukturalizaci hornictví,“ dodal.

„Moravskoslezská tripartita už hledá volné kapacity ve svých firmách. Jsme někde na čísle 1500 až 2000 pracovních míst, které by mohly být nabídnuty pro doplňkové profese a rekvalifikaci horníků,“ doplnil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Ještě před pěti lety měla OKD i s dodavateli kolem 17 500 zaměstnanců, v roce 2000 měl podnik téměř 20 tisíc pracovníků. V roce 1994 zaměstnávala společnost téměř 50 tisíc lidí, v roce 1990 jich bylo 105 tisíc. Nyní podnik živí 13 tisíc lidí.

Jedná i Bakala?

Přesná vlastnická struktura mateřské NWR je v současnosti nejasná. Představenstvo společnosti na loňské dubnové valné hromadě opustil podnikatel Zdeněk Bakala. Nadále mu ale patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která podle webu společnosti stále 50,5 procenta akcií NWR vlastní. Tento poměr se ale brzy zřejmě změní.

Na začátku tohoto týdne totiž NWR oznámila, že vydává 1,44 milionu nových akcií, které se na trzích začnou obchodovat dnes. V úterý pak společnost sdělila, že CERCL Mining přesunul kvůli vnitřní reorganizaci celý svůj podíl na svou dceřinou společnost CERCL Mining Holdings B.V. Už při prosincové návštěvě Moravskoslezského kraje Mládek uvedl, že majitelé obligací, kteří vlastní třetinu akcií firmy, vládu upozorňují na to, že brzo budou mít většinu. Na dotaz, zda se dnešního ranního jednání účastnil i zástupce CERCL Mining, nedokázal Mládek odpovědět.