Mládkovo ministerstvo chce umožnit vývoz pro íránskou jadernou elektrárnu

Iránská elektrárna v Búšéhru

Iránská elektrárna v Búšéhru Zdroj: ctk

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje zrušit pro české firmy zákaz dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr. Stávající zákaz platí od roku 2000, v Búšehru je jediná íránská jaderná elektrárna. V provozu je zatím jediný ze čtyř plánovaných reaktorů.

„V době, kdy došlo ze strany mezinárodního společenství k jednoznačnému posunu v postoji směrem k jadernému programu Íránu, již není nutné, aby Česká republika měla nadále tuto právní regulaci, jež negativně dopadá na podnikatelský sektor v oblasti exportu do dané destinace,“ uvádí ministerstvo.

Po zrušení zákona budou moci podnikatelé do Íránu volně vyvážet zboží, které nepodléhá kontrolnímu režimu. V případě zboží podléhajícího kontrolnímu režimu pak podle práva EU, s výjimkou položek uvedených na seznamu Režimu kontroly raketových technologií. Jejich vývoz je nadále zakázaný.

Zákon z roku 2000 reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny Búšehr vzduchotechniku. Tento obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí nukleárních projektů. Norma nyní zakazuje českým výrobcům vyvážet zboží, poskytovat služby, dokumentaci nebo informace v souvislosti s budovanou elektrárnou v Búšehru.

Škoda zájem nepotvrdila

Například Škoda Praha se k možnému budoucímu zájmu o dodávky pro elektrárnu nechtěla vyjadřovat. „Případný zájem by závisel na vícero faktorech, v tuto chvíli jej nelze předvídat,“ uvedla Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ, který firmu vlastní. O spolupráci v jaderné energetice v pondělí v Praze jednali český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí. Shodli se na tom, že jde o obrovskou šancí pro česko-íránské vztahy.

„Spolupráce v této oblasti může ještě velice pomoci posílit vzájemnou důvěru a naplňování programu mírového využití jaderné energie v Íránu,“ řekl v pondělí Zaorálek. Připomněl tak dohodu Íránu se šesti mocnostmi z loňského července, v níž se Teherán zavázal omezit a zprůhlednit své jaderné aktivity. Výměnou za to Spojené státy a Evropská unie v lednu letošního roku ustoupily od ekonomických sankcí vůči Teheránu.

Zaorálek poznamenal, že díky této dohodě nabraly vztahy mezi Českem a Íránem dynamiku. Česká diplomacie i byznys se snaží uvolnění sankcí využít a navázat na dobré vztahy, které s Teheránem mělo Československo. Během posledních měsíců se tak odehrálo hned několik jednání na ministerské úrovni, do Teheránu také odletěly početné delegace českých podnikatelů.

Českým firmám se v Íránu rýsují první menší zakázky. Česká společnost Energo-Pro získala kontrakt za 405 milionů korun na dodávku dvou vodních turbín pro íránskou vodní elektrárny Khoda Afarin. Brněnský Zetor dodá íránské společnosti Tondak Tiz 250 traktorů za cca 135 milionů korun.