Mládkův handl: od stavitelů jaderných elektráren chce zakázky pro Čechy

Výstavba jaderné elektrárny, ilustrační foto

Výstavba jaderné elektrárny, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 3.0: Hullernuc via Wikipedia

Když vás necháme postavit nové jaderné bloky v Dukovanech a Temelíně, vy pustíte na stavbu svých dalších elektráren české firmy. S touto vizí hodlají zástupci státu vyjednávat s možnými dodavateli nových českých reaktorů. „Naznačili jsme to všem zájemcům. Ruský Rosatom a korejské Kepco jsou ochotné nám vyhovět. Westinghouse se k této myšlence zatím staví chladně. Číňany náš požadavek zaskočil,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na konferenci o energetickém průmyslu.

Ještě před měsícem na setkání s českými firmami všichni zástupci výrobců reaktorů naznačovali, že se spoluprací s tuzemskými strojírenskými a dalšími podniky počítají. „Westinghouse byl a je součástí českého jaderného průmyslu. Věříme, že se brzy zapojíme do Aliance české energetiky, což všem zúčastněným stranám umožní vytěžit co nejvíc z unikátních průmyslových kapacit v České republice i pro projekty v zahraničí,“ komentuje nynější Mládkovo vyjádření Jeff Benjamin, viceprezident pro nové elektrárny a významné projekty Westinghouse.

Kepco zkoumá možnosti, jak vytvořit český dodavatelský řetězec ve spolupráci s ČEZ a Škoda Praha. „Firmy sdružené v Alianci energetického průmyslu mohou bez problémů stavět konvenční části jaderných elektráren,“ říká Martin Pohlodek, člen představenstva Škoda Praha, která je lídrem aliance.

Nejvíce zakázek dává tradičně českému průmyslu ruský Rosatom, jehož tuzemští dodavatelé se často rekrutují z firem, které mají ruské vlastníky. Na stavbu nedávno spuštěných dvou bloků indické elektrárny Kudankulam dodaly zboží a služby za miliardu korun. Kabely či armatury z Česka míří i na rozestavěné jaderné bloky v Rusku.

Větší zapojení českých firem na ruských projektech může brzy podpořit i státní pojišťovna EGAP. „Jednáme o možnostech pojištění subdodávek pro Rosatom,“ tvrdí její ředitel Jan Procházka. Rusové totiž dávají přednost dodavatelům, kteří přinesou i financování. Vidět je to podle některých českých firem na projektu finské elektrárny Hanhikivi, v níž má Rosatom třetinový vlastnický podíl. V Česku exportní úvěry na jaderné dodávky poskytuje šest bank.