Můžeme vám dostavět jaderné elektrárny, nabízí Česku korejská prezidentka

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Jižní Korea nabízí Česku dostavbu jaderných elektráren nebo vojenské vrtulníky. Česká republika by v zemi mohla naopak uspět při dodávkách vyspělých technologií, jako jsou třeba nanotechnologie. Po vzájemném jednání to řekli jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a český prezident Miloš Zeman. Za přítomnosti obou se také podepsalo několik memorand, které mají usnadnit spolupráci ve vědě, kultuře, zdravotnictví a průmyslu.

Český prezident uvedl, že Česko by mohlo na korejský trh dodávat například elektronové mikroskopy. Věří také v uplatnění dalších českých výrobků. Prezidentka Pak dodala, že spolupráce Česka a Koreje by se mohla prohloubit v oblasti investic, jaderné energie, obranného průmyslu a také vědy a výzkumu.

Hlavy obou států se shodly, že Česká republika hraje konstruktivní roli ve snaze o mírové sjednocení Jižní a Severní Koreje. Zeman v této souvislosti poznamenal, že Česká republika zachovala na území Severní Koreje svou ambasádu na přání Jihokorejců. Prezidentka řekla, že Česko by mohlo k hladkému průběhu sjednocení přispět i vlastními zkušenostmi. Zeman i Pak společně také odsoudili zločiny teroristů z poslední doby.

Po setkání mezi čtyřma očima následovalo jednání národních delegací za účasti členů vlády, krátce po poledni pak zástupci obou zemí podepsali dokumenty o spolupráci ve vědě, kultuře, zdravotnictví a průmyslu. Obsahem memoranda, které spadá do gesce vicepremiéra pro vědu Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), je spolupráce v oblasti informatiky a komunikačních technologií.

„V ICT si s Koreou máme co nabídnout, spolupracovat chceme například na vývoji nových digitálních řešení a služeb, satelitní komunikace nebo ochraně dat a kybernetické bezpečnosti,“ komentoval podpis memoranda.

Odpoledne se Zeman s Pak zúčastnili česko-korejského podnikatelského semináře. Korejská prezidentka na něm řekla, že Česko, ve kterém se nachází více než 20 korejských podniků, se stalo centrálním odrazovým můstkem pro další pronikání korejských firem na evropský trh. České republice se naopak díky korejským investicím daří zvyšovat ekonomický růst a snižovat nezaměstnanost. Zdůraznila význam přímého spojení mezi Soulem a Prahou.

Korejská prezidentka Pak Kun-hje a český prezident Miloš ZemanKorejská prezidentka Pak Kun-hje a český prezident Miloš Zeman|CTKKorejská prezidentka Pak Kun-hje a český prezident Miloš Zeman

Dosavadní vzájemný obchod založený především na automobilové a strojní výrobě musí být podle ní posílen zvýšením vzájemné spolupráce spočívající v dodávkách komponentů nebo v rozšiřování obchodních sítí. Musí se také zvýšit spolupráce v oblastech s vysokou přidanou hodnotou, dodala.

Společnosti z Jižní Koreje do Česka podle CzechInvestu zatím v 29 projektech investovaly přes 76 miliard korun, díky kterým podle agentury vzniklo či do budoucna vznikne téměř 12 tisíc nových pracovních míst. Korea je třetím největším zahraničním investorem v Česku po Německu a Japonsku. Mezi největší korejské investice v Česku z poslední doby patří Nexen Tire a Hyundai Mobis.

Jihokorejská prezidentka se ve čtvrtek zúčastní v Praze summitu zemí visegrádské čtyřky a Jižní Koreje a setká se s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Spolupráce v aplikovaném výzkumu
Česko a Jižní Korea začnou v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji od příštího roku spolupracovat v oblasti čistých zdrojů energie, nano- a biotechnologiích. Příležitost dostanou především malé a střední podniky obou zemí. Memorandum o spolupráci dnes v Praze podepsali zástupci Technologické agentury ČR (TA ČR) a klíčových korejských institucí, které se zabývají podporou vědy. Dohoda byla uzavřena v souvislosti s návštěvou jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje v ČR.

Ministři pro vědu obou států se dohodli také na spolupráci ve výzkumu a vývoji v oblasti informačních a komunikačních technologií. Memorandum dnes podepsal na Pražském hradě vicepremiér Pavel Bělobrádek a korejský ministr vědy Čche Jang-heem. ČR chce podle Bělobrádka spolupracovat například na vývoji nových digitálních služeb, satelitní komunikace nebo ochraně dat a kybernetické bezpečnosti. Další možnosti se jeví v oblasti 3D vizualizací, vývoji inteligentních dopravních systémů a vzdělávání v ICT.

Hodně malých a středních českých firem vyrostlo na tom, že začaly spolupracovat s velkými firmami v automobilovém průmyslu. Dnes jsou centrem významných dílčích vývojů pro automobilový průmysl. Při zainteresovanosti firem z Jižní Koreje v ČR je to příležitost i pro rozvoj malých a středních podniků u nás,“ řekla ČTK po podpisu dohody předsedkyně TA ČR Rut Bízková.

Podpis dohody cílí na přeshraniční česko-korejskou spolupráci. Jižní Korea dlouhodobě patří k největším zahraničním investorům v Česku. Letos zatím tamní společnosti investovaly v tuzemsku 3,7 miliardy korun.

Dohodu s předsedkyní TA ČR podepsal prezident Korejského institutu pro technologický pokrok (KIAT) Čchang Če-hun a prezident Korejského institutu pro hodnocení a plánování energetických technologií (KETEP) Hwang Čin-tek. O uzavření memoranda s KIAT se TA ČR pokoušela několik let, dnešek proto agentura vnímá jako milník v mezinárodní spolupráci.

Hwang Čin-tek z KETEP vidí prostor zejména v oblasti energetické úspornosti a chytrých sítí, kde jihokorejské malé a střední podniky vynikají. Čchang Če-hun z KIAT uvedl, že Jižní Korea má také silné zastoupení těchto firem v biotechnologiích a smart technologiích.

KIAT je veřejnou institucí, která v Jižní Koreji vznikla v roce 2009. Věnuje se mimo jiné podpoře technologické politiky a budování průmyslové technologické infrastruktury. Spolupracuje s většinou významných evropských výzkumných agentur. Její rozpočet v roce 2012 činil 940 milionů amerických dolarů. Technologická agentura, která ročně hospodaří s 3,16 miliardami korun, poskytuje podporu aplikovanému výzkumu a realizuje program DELTA na podporu mezinárodní spolupráce v něm.

Podpisem memoranda navázala TA ČR na dohodu o spolupráci vicepremiéra pro výzkum Pavla Bělobrádka a ministra průmyslu Jana Mládka s korejskými partnery. Na akademické půdě už spolupráce ČR a Jižní Koreou existuje, nyní se ale otevřela v technologickém výzkumu a vývoji ve firmách.