Na energie přes burzu dosáhnou už i domácnosti

elektřina, ilustrační foto

elektřina, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České domácnosti mají poprvé v historii možnost nakupovat elektřinu a zemní plyn přímo na burze. Službu nabízí od pátku Komoditní burza Profit. Pro více než 300 tisíc domácností, které každý rok změní dodavatele energií, se tím otevírá další cesta, jak najít levnějšího dodavatele. Zároveň se nemusí bát složitých smluv, které u některých alternativních dodavatelů skrývají ustanovení, jež ztěžují výpověď smlouvy a přechod ke konkurenci.

Najít nového dodavatele může domácnost dvěma způsoby. Buď si přímo v elektronickém systému vybere aktuální nabídku od jednoho z osmi obchodníků s elektřinou a osmi dodavatelů plynu, kteří jsou na burze registrováni, nebo se zúčastní společného nákupu s jinými zájemci. „Domácnosti se do našeho elektronického systému zaregistrují za jednorázový poplatek 200 korun. Pak mají přístup na burzu. Burzovní obchod se uskuteční, jakmile se sdruží určitý počet domácností s adekvátní spotřebou, což by mělo být alespoň 400 až 500 megawatthodin za rok. To odpovídá zhruba 70 až 100 domácnostem,“ vysvětluje Ondřej Grohar, předseda burzovní komory KB Profit. Domácnosti tak v podstatě využívají toho, že pro obchodníka je prodej většího objemu energie zajímavější a je ochoten nabídnout množstevní slevu.

Výsledkem dvacetiminutového burzovního kola, kdy obchodníci mohou vylepšovat své nabídky, je výběr nejlevnějšího dodavatele. „Jakmile obchod skončí a stvrdí ho burzovní sekretář, automaticky se vystaví závěrkové listy, které se nemusí podepisovat a které plně nahrazují smlouvy o dodávkách,“ dodává Grohar.

Počet domácností, které změnily dodavatele elektřinyPočet domácností, které změnily dodavatele elektřiny

Domácnosti vidí znění závěrkového listu ještě před aukcí, takže znají všechny podmínky dodávek. Za využití burzy domácnosti neplatí kromě registrace žádné další poplatky. Dohodce, který obchod zprostředkovává, fakturuje obchodníkovi poplatek 20 korun za měsíc a zákazníka. Obchodník ale po uzavření obchodu poplatek na zákazníka přenést nemůže.

Vysoutěžená cena je konečná. „Už máme poptávku několika velkých firem, které do tohoto programu chtějí zapojit své zaměstnance. Do konce roku 2013 jsme schopni udělat obchody pro deset tisíc domácností,“ odhaduje Grohar. To by odpovídalo zhruba dvěma procentům rodin, které ročně změní dodavatele energií. První burzovní obchod v rámci nové služby by se měl uskutečnit v průběhu příštích dvou měsíců, až se shromáždí poptávky od dostatečného množství domácností.