Na prodej povolenek na Slovensku padá stín kauzy Interblue

Kouřící továrna

Kouřící továrna Zdroj: E15 Anna Vackova

Slovensko se chystá prodat 27 milionů tun přidělených emisních povolenek Španělsku. Zinkasovat by za ně mělo téměř osm milionů eur, které použije na zelené projekty, například nákup ekologických autobusů.

„Cílem je vyjednat co nejlepší podmínky. Stále se pokračuje finalizací smluvních podmínek. Podrobnosti rezort zveřejní až po uzavření smlouvy,“ uvedl mluvčí slovenského ministerstva životního prostředí Maroš Stano. Cena by se měla pohybovat kolem 25 centů za tunu, nad průměrem současného trhu emisí.

Na pro Slováky zdánlivě dobrý obchod však padají stíny minulosti. Vynořily se totiž otazníky v podobě Interblue Group, sdružení známého z kauzy z období první Ficovy vlády. Firma, často označovaná jako „schránková“, v roce 2008 nakoupila od státu patnáct milionů tun emisních povolenek za 5,05 eura za tunu. Pořídila je tedy za méně než polovinu ceny, která se tehdy platila v Česku nebo Maďarsku.

Když se dostal nevýhodný obchod do médií, Fico odvolal šéfa rezortu Jána Chrbeta (SNS). Jeho nástupce Viliam Turanský, rovněž z národní strany, kvůli neschopnosti zjednat ve věci nápravu přišel o židli rovněž. Interblue Group má vůči státu dosud „sekeru“ zhruba patnácti milionů eur. Sdružení v roce 2010 zaniklo.

Avšak právě při obchodu se Španěly ale firma znovu ožila. Skupina právníků kontaktovala ministerstvo s tím, že žádá uplatnění předkupního práva, byť podle státu zaniklého. „Společnost Interblue Europe pověřila právním zastupováním advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners, která dne 16. 5. 2013 doručila ministerstvu životního prostředí opakovanou výzvu ke splnění povinnosti a dodání objednaných AAU (jednotek přiděleného množství – pozn. red.),“ přiznává problémy materiál z jednání vlády na konci letošního května.

Aktivitu následovníků Interblue potvrzuje rovněž bývalý ministr životního prostředí József Nagy (Most-Híd). V době, kdy ještě bývalá vláda plánovala prodej emismích povolenek, jej údajně kontaktovala stejná skupina právních zástupců. Argumentovala tím, že pokud jim stát nepřizná předkupní právo, budou ho žalovat. Podle exministra totiž vláda v roce 2008 udělala chybu a nepoužila peníze z prodeje na to, co měla. Místo zelených projektů zisk směřoval například na pomoc zemědělcům.

Analytik: Emisní povolenky neplní svůj účel, jsou příliš levné