Na trh energií se vrací padlý dodavatel Manta Energy. Jeho matka stále dluží čtvrt miliardy

Velkoobchodník s energiemi Manta Commodities, s nímž od června probíhá insolvenční řízení, vyhlíží návrat na energetický trh.

Velkoobchodník s energiemi Manta Commodities, s nímž od června probíhá insolvenční řízení, vyhlíží návrat na energetický trh. Zdroj: Pixels

Velkoobchodník s energiemi Manta Commodities, s nímž od června probíhá insolvenční řízení, vyhlíží návrat na energetický trh. Přestože zhruba čtvrtmiliardové dluhy společnost stále neuhradila, její dceřiná firma Manta Energy může od minulého týdne znovu obchodovat s plynem i elektřinou. Firma tento krok nekomentuje, předběžný insolvenční správce Lee Louda v tom však vidí příležitost k většímu uspokojení věřitelů. 

Manta Energy se po schválení operátora trhu OTE stala novým subjektem zúčtování v obchodování s plynem a elektřinou. Kolik má odběrných míst a kolik nakoupené energie, není z veřejných informací zřejmé. Zástupci firmy se nevyjadřují ani k tomu, jak jde takový krok dohromady s tím, že v březnu Manta Energy stejně jako Manta Commodities ukončila svou činnost, čímž poslala část svých klientů do režimu dodavatele poslední instance.

Právní zástupce společnosti Petr Opletal nicméně ujišťuje, že firma drtivou většinu svých závazků splní. „Připravujeme reorganizační plán, který předložíme v listopadu, tedy po uplynutí moratoria. Jeho součástí bude návrh na uspokojení výrazné nadpoloviční hodnoty uznaných pohledávek věřitelů,“ říká Opletal s tím, že reorganizace následně bude trvat déle než rok. „Společnost Manta Energy s reorganizací Manta Commodities nesouvisí,“ dodal. Více se k tomu vyjádřit nechtěl.

Jeden z věřitelů, společnost AZ Energies, ale nové působení Manta Energy považuje za problematické. „Velkoobchodník Manta Commodities ukončil svou činnost, nedodal zasmluvněnou energii, a dodavatele tím postavil před takřka neřešitelný problém,“ říká jednatel společnosti Vladimír Vyhnálek.

Jeho firma musela po ukončení činnosti Manta Commodities nakoupit energie u někoho jiného a za tehdejší ceny. Ty však byly několikanásobně dražší než ty, které měla zasmluvněné u Manta Commodities.

„Museli jsme kvůli tomu tak razantně zdražit, že jsme přišli o velkou část zákaznické základny,“ popisuje důsledky pádu Manta Commodities Vyhnálek. „Je tedy otázka, s jakou energií bude dnes Manta Energy obchodovat. Zda to není ta, kterou jsme měli získat my,“ dodává Vyhnálek a připomíná kauzu dodavatele Bohemia Energy, jejíž dceřiná společnost Amper Market na trhu dál působí.

Vyhnálkova AZ Energies do insolvenčního řízení přihlásila pohledávky v hodnotě zhruba 38 milionů korun. Celkem Manta Commodities eviduje pohledávky ve výši 272 milionů korun.

Louda ovšem působení společnosti Manta Energy vnímá spíš pozitivně. „Pokud budou dceřiné společnosti řádně fungovat, mělo by to být ku prospěchu celého holdingu, a tím pádem i ku prospěchu věřitelům Manta Commodities,“ míní.

Podobně to vidí i analytik společnosti ENA Jiří Gavor. „Zatím to vypadá spíše jako restart a odpoutání se od Manta Commodities, na které byla Manta Energy před svým pádem závislá. Připouštím, že situace může připomínat pád Bohemia Energy. K tomu ale chybí dostatek informací, a proto to mohu jen těžko komentovat,“ podotýká Gavor.

V režimu DPI skončilo od loňského října zhruba milion zákazníků. Nejvíce z nich – zhruba 900 tisíc – bylo bývalými klienty skupiny Bohemia Energy, do té doby největšího alternativního dodavatele. Manta Energy měla v době svého pádu nižší jednotky tisíc odběrných míst.